SvD smakar fond på äkta råvara

Utbudet av buljonger och fonder har vuxit stort de senaste åren. Nu äntligen börjar det dyka upp bra buljonger kokta på riktiga råvaror och utan smakförstärkare. SvD:s Ingrid Eriksson har testat.

Under strecket
Publicerad
COLORBOX
Foto: COLORBOX
Annons
COLORBOX
Foto: COLORBOX
Foto: COLORBOX

Den som en gång försökt att göra en kopp varm buljong eller en god sås med hjälp av buljongtärningar vet att det är en omöjlig uppgift. En vass, tunn och metallisk smak är det som dominerar i stället för den fylliga i en hemkokt buljong.

Men som vi berättade om i ett reportage för några veckor sedan finns det numera alternativ i handeln, buljonger som både är kravmärkta och smakar hemlagat.

Blåmusselfonden från Blåskal (blaskal.se) kokas på Orust av kravmärkta odlade musslor. Av 2 kg blåmusslor blir det 5 dl buljong utan några som helst tillsatser. Buljongen fungerar bra till alla sorters fisksoppor men behöver spädas med vatten för att inte bli alltför kraftig. Den är också perfekt att använda som smaksättare i en klassisk vitvinssås.

De kylda buljongerna från Scandinavian Organics (scanorganics.com) är kravmärkta och kycklingbuljongen är mycket god att dricka het men även att använda till en mustig kycklingsoppa. Den passar bra för att koka risotto och matgryn men behöver då spädas till önskad styrka och smak. Detsamma gäller oxfonden som även kan användas till fantastiska såser.

Samtliga dessa kylda buljonger har en kort hållbarhet sedan förpackningen har öppnats men kan förvaras i frysen.

Ett annat alternativ till buljongtärningar är den frysta, mycket koncentrerade buljonggelén från den franska matkedjan Picard. Den finns som kyckling- respektive kalvfond. Den smakar inte hemgjord som de kylda buljongerna men man slipper både jästextrakt och palmolja och den är helt okej som smakförhöjare (picard.se).

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons