Annons
X
Annons
X

SvD/Sifo: Opinionen stilla – SD störst bland män

Ett år efter valet har Socialdemokraterna tappat och Sverigedemokraterna ökat kraftigt i opinionen. Den senaste tidens fokus på flyktingfrågan ger inget avtryck i Sifos senaste mätning. Samtidigt konstateras att SD just nu är största parti bland män.

(uppdaterad)
Opinionsmätningar
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under sitt sommartal i slutet av augusti. Den senaste SvD/Sifo visar att partiet nu är det största bland manliga väljare.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under sitt sommartal i slutet av augusti. Den senaste SvD/Sifo visar att partiet nu är det största bland manliga väljare. Foto: Rickard Nilsson/TT

Sverigedemokraterna upp, Socialdemokraterna ner. Ett år har gått efter valet och för flera av partierna har det stått relativt stilla i opinionen. De tydliga undantagen är två.

SD har gått från knappt 13 procent i fjol till nära 18 procent i dag.

– Sverigedemokraterna är ett fenomen i Västeuropa. Det finns inget annat parti som bara ökat sedan de bildades. SD har aldrig åkt på en valförlust, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Annons
X

Experter har länge sagt att partiets tillväxt kommer att avta, om än på ständigt nya nivåer. Så sent som 2011 gjorde Ekengren Oscarsson en analys av partisympatierna där en mätning av andrahandsopinionen visade att SD borde stabilisera sig kring 8 procent.

– Medgång föder medgång. Allting har dessutom gått deras väg agendamässigt: kris i omvärlden, flyktingkatastrofen, Rysslands retorik och EU som har problem, säger han.

Foto: SvD

**Det andra parti **med större förändringar i opinionen det senaste året är Socialdemokraterna – från 31 till 27 procent i dagens mätning. Att bärande regeringsparti tappar inledningsvis under mandatperioderna hör dock till mönstret.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Henrik Ekengren Oscarsson avslutade nyligen en studie av Sifos opinionsmätningar från 1967. Han konstaterar att opinionen mellan valen – med några då undantag – följer ett ”hängmattemönster”:

  – Fredrik Reinfeldts (M) första vinter var fruktansvärd i opinionsmätningarna. Han rasade direkt, men kom igen efter finanskrisen.

  Ekengren Oscarsson har också kunnat konstatera att regeringar alltid slutar lägre i procent räknat än de börjar.

  – Det kostar på att regera och vi har nu den fjärde svagaste regeringen i modern tid. Det kommer att bli en tuff vinter för Löfven, säger han.

  Jämfört med den senaste mätningen i augusti har inga signifikanta förändringar skett i opinionen. Nytt är att Sverigedemokraterna är största parti bland män – 25,5 procent (att jämföra med M och S som har 22,8 respektive 22,4 procent av de manliga väljarnas stöd).

  – I den här mätningen har SD det enskilt största värdet bland män, men de är inte signifikant större än M och S, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

  Foto: SvD

  Sverigedemokraternas ökning det senaste året beror främst på att väljare – de flesta män, ofta över 50 år – övergett Moderaterna (2,3 procentenheter) och Socialdemokraterna (2,0 procentenheter).

  S har tappat flest väljare till soffan, många – 1,3 procentenheter – har också gått till M.

  – Jämfört med valet ser det inte ut som om M minskat i opinionen. Men M är det parti som haft störst förluster till SD. De har samtidigt fått en ström väljare från S, vilket gör att de ligger nära sitt valresultat, säger Toivo Sjörén.

  **Att integration hamnar högt **på dagordningen gynnar generellt sett Sverigedemokraterna. När väljarkåren tillfrågas vilket parti som har den bästa invandringspolitiken brukar omkring var fjärde person, ibland fler, peka på Åkessons parti.

  **SD har den senaste tiden **hamnat högt i partisympatimätningar hos flera andra opinionsinstitut. Samtidigt har bilden på treåriga Alan Kurdi väckt ett enormt folkligt engagemang. I SvD/Sifos undersökning (SvD den 7 september, se faktaruta) om flyktingmottagande hade andelen som vill se det bli generösare ökat markant.

  I dagens mätning syns ingen påverkan på opinionen.

  – Den folkliga mobilisering vi sett den senaste tiden lyser inte igenom i partipolitiska termer, säger Toivo Sjörén.

  Annons

  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under sitt sommartal i slutet av augusti. Den senaste SvD/Sifo visar att partiet nu är det största bland manliga väljare.

  Foto: Rickard Nilsson/TT Bild 1 av 3
  Foto: SvD Bild 2 av 3
  Foto: SvD Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X