Annons
X
Annons
X

SvD/Sifo: SD backar – "definitivt trendbrott"

Sedan december har Sverigedemokraterna för första gången på fyra år minskat signifikant, visar SvD/Sifo:s februarimätning. Den ständiga uppgången för SD har helt klart brutits, menar statsvetarprofessorn Tommy Möller. Samtidigt ligger Moderaterna kvar på en ny högre nivå.

Opinionsmätningar

**Sverigedemokraternas **partiledare Jimmie Åkesson fortsätter sin charmoffensiv mot Moderaterna. Han skickar brev till moderata kommunalråd, säger sig vilja stödja en Alliansbudget och kan tänka sig att förhandla om stora integrationssatsningar.

Åkesson menar att SD och M numera ligger så nära varandra i frågor om migration att de borde kunna komma överens. Moderaterna har under partiledaren Anna Kinberg Batras dryga år på posten svängt rejält i invandringsfrågan i vad som tolkats som ett försök att stoppa väljarflykten till SD. Nu stärker SvD/Sifos februarimätning bilden av att M ser ut att ha lyckats.

Sverigedemokraterna når 16,6 procent i februari. Det är inte en signifikant minskning sedan januari, däremot är det en statistiskt säkerställd förändring sedan decembermätningen, då SD fick 19,0.

Annons
X

Enligt Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, är det första gången Sverigedemokraterna har haft en signifikant nedgång i SvD/Sifo på mycket länge.

– Man får gå långt tillbaka. 2012 var det en viss försvagning i SD, man hade 6,4 och gick ner till 4,7. Men trenden har varit uppåt hela tiden, säger han till SvD.

Den kraftiga uppgången efter sommaren har inte fortsatt. Samtidigt ligger Moderaterna i februari kvar på över 25 procent, en uppgång sedan i höstas. Efter januarimätningen, då M ökade, jublade Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och hade sin analys klar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Många ser att Moderaterna tagit tag i invandringsfrågan och att Sverigedemokraterna inte är ett ansvarsfullt parti för att regera Sverige, sade han till Expressen.

  **Nu ger **Toivo Sjörén honom rätt till viss del:

  – Det finns en liten ström tillbaka till M från dem som röstade på SD i valet 2014. Det blir intressant att följa. De som gick från S till SD är dock fortfarande kvar, säger han.

  Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, menar att man nu kan konstatera att den ständiga uppgången för SD "definitivt har brutits".

  – Man har vänt den här trenden och den verkar bli bestående. Det sammanfaller tidsmässigt med att M lade om sin migrationspolitik ordentligt. Det är en uppenbar, förklaring förefaller det som, säger han.

  Tommy Möller menar att det nu finns fler alternativ för dem med olika åsikter i invandringsfrågan, som fortfarande dominerar och som väljarna tycker är viktigast. Möller tror att utvecklingen den närmaste tiden kommer att avgöra om SD:s tillbakagång fortsätter.

  – Dels handlar det om omfattningen på den kommande migrationen, där det finns rapporter om att mångdubbelt fler försöker fly, dels hur mycket fokus som flyttar över till integrationen. M har en helt annan politik när det gäller integration än vad SD har, säger han.

  Siffran i februarimätningen för SD är den sämsta sedan tiden före höstens flyktingkris. Det högsta stödet hade partiet i december, på 19 procent. Det var efter sommaren som partiet tog sitt stora kliv uppåt till nivåer mellan 17 och 18 procent, efter att under våren ha legat på nivåer runt valresultatet från 2014.

  I förra mätningen fick Socialdemokraterna sitt sämsta resultat någonsin i Sifos undersökningar – 23,2 procent. Nu hamnar partiet på 25,2, en förändring inom den statistiska felmarginalen . Men det är knappast läge att andas ut för S, enligt Toivo Sjörén.

  – Nedgången har inte fortsatt, men man ligger fortfarande långt under sitt valresultat. De långsiktiga problemen finns kvar. Man når inte storstadsmänniskor och de under 50 år, säger Sjörén.

  Annons
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X