Annons

SvD/Sifo: Moderaterna backar – tappar till KD

Toppnotering för Ebba Busch Thor och ännu en kalldusch för Ulf Kristersson. En ny väljarbarometer från SvD/Sifo visar stora väljarrörelser bland besvikna borgerliga väljare.

– Kristdemokraterna har blivit en allvarlig konkurrent till Moderaterna, säger Sifos Toivo Sjörén.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson tappar till Ebba Busch Thor.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Ulf Kristersson tappar till Ebba Busch Thor.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Ulf Kristersson tappar till Ebba Busch Thor.
Ulf Kristersson tappar till Ebba Busch Thor. Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderatledarna Ulf Kristersson har en tuff period bakom sig. Valet blev en tillbakagång, allianssamarbetet sprack och han förlorade statsministerkampen mot Stefan Löfven.

I SvD/Sifos väljarbarometer för februari kommer nästa bakslag. Stödet för Moderaterna minskar från 19,9 procent till 17,2 procent, vilket är en statistisk säkerställd nedgång jämfört med förra månaden och klart under valresultatet.

Moderaterna tappar i huvudsak väljare till Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, som båda har ökat signifikant sedan valet. Dagens siffror är i första hand ett glädjebesked för KD-ledaren Ebba Busch Thor, vars parti får 8,6 procent. Det är den högsta noteringen i Sifo sedan förrförre partiledaren Alf Svenssons dagar, eller sedan i mars 2003 för att vara exakt.

Annons
Annons

Kristdemokraterna har under Ebba Busch Thors ledning blivit en allvarlig konkurrent till Moderaterna.

På mindre än ett år har KD gått från att samla 180 000 väljare till 560 000 väljare. Från att ha varit ett utpräglat pensionärsparti är KD nu starkast i väljargrupper under 50 år, både bland män och kvinnor.

– Kristdemokraterna har under Ebba Busch Thors ledning blivit en allvarlig konkurrent till Moderaterna. Vi kan komma se mer av detta i det kommande EU-valet, säger Toivo Sjörén, som är opinionschef på Sifo.

Samtidigt tar M väljare – om än i mindre omfattning – från sina forna allianskollegor Liberalerna och Centerpartiet, som korsat blockgränsen och nu budgetsamarbetar med den rödgröna regeringen. Båda partierna har anklagats för löftesbrott och har backat signifikant sedan valet.

Sämst i opinionen går det för L, som letar en efterträdare till Jan Björklund. Partiet får 3,8 procent i SvD/Sifos februarimätning. Det är andra månaden i rad som partiet ligger under riksdagsspärren, vilket ger nästa partiledare ett besvärligt utgångsläge, oavsett vem det blir som tar över.

För C ser opinionsläget något ljusare ut, med ett stöd på 7,7 procent.  

– Centern har inte drabbats lika mycket av uppgörelsen med regeringen, i huvudsak är det Liberalerna som har tagit stryk, säger Toivo Sjörén på Sifo.

Han konstaterar att det historiska eftervalsspelet också har skapat stora rörelser bland väljarna, inte minst mellan partierna som förlorade kampen om regeringsmakten.

– Var femte väljare, eller 1,3 miljoner, som röstade i valet 2018 har nu bytt parti. Det tyder på ett klart missnöje hos väljarna. Framför allt bland borgerliga väljare, men även i det rödgröna blocket, säger Sjörén.

Annons
Annons

Vänsterpartiet, som är kritisk mot den sakpolitisk uppgörelsen mellan S-MP-C-L, fortsätter att ta väljare från Socialdemokraterna och får nu 9,6 procent. Samtidigt har regeringspartierna S och MP i princip stått stilla i opinionen sedan valet. I månadens väljarbarometer får S 28,4 procent och MP 4,3 procent.

Frågan om vilka partier som klarar spärren ser ut att bli direkt avgörande i kommande regeringsbildningar.

Den statistiska felmarginalen för MP är dock 0,6 procentenheter, vilket gör att partiet i praktiken kan ligga under riksdagsspärren. Detsamma gäller för L, som likaväl kan ligga över.

Frågan om vilka partier som klarar spärren ser ut att bli direkt avgörande i kommande regeringsbildningar.

Omräknat till riksdagsmandat skulle SvD/Sifos väljarbarometer för februari innebära ett fortsatt oklart parlamentariskt läge utan en tydlig majoritet. Med L under spärren skulle dagens regeringssamarbete S-MP-C få 148 av riksdagen 349 mandat, samtidigt som M-KD-SD samlar 163 mandat, vilket skulle göra regeringen beroende av V för att vinna omröstningar i riksdagen.  

Ingen av de gamla blocken, varken Alliansen eller de rödgröna, är i närheten att få egen majoritet i mätningen.

SvD/Sifos undersökning är genomförd 4–14 februari och bygger på 3 888 intervjuer. Det är den andra väljarbarometern sedan regeringsuppgörelsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons