Annons
X
Annons
X

SvD/Sifo: M största parti – bottenrekord för S

Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd bland väljarna sedan Sifo startade mätningarna 1967. Moderaterna blir största parti.

Gapet mellan blocken är nu hela 5,5 procentenheter, visar SvD/Sifo:s januarimätning.

Opinionsmätningar
Foto: Grafik: Alexander Raucher

Utrikesminister Margot Wallström (S) portas från Israel, S-MP-regeringen meddelar att den inte har för avsikt att erkänna Västsahara.

Spaltmetrar skrivs om samma Wallström som kritiseras för att ha fått en lägenhet av Kommunal, fackförbundet vars kris tvivelsutan stökar till det för S och statsminister Stefan Löfven.

Socialdemokraterna har inte saknat utmaningar de senaste två veckorna.

Annons
X

**Oavsett vilka **orsakerna är – partiet når i den senaste mätningen från SvD/Sifo nya bottennivåer, med ett stöd på 23,2 procent. Nedgången från i december är statistiskt säkerställd och resultatet ligger 1,4 procentenheter under partiets tidigare lägstanotering. I oktober i fjol fick partiet 24,6 procent av rösterna, en siffra som tangerade den ditintills sämsta mätningen, från Håkan Juholts tid som partiledare.

– Nu pratar vi inte ens om Juholtsiffror längre, det kan vi glömma. Men trenden är inte ny, S har haft strukturella problem länge, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Sjörén pekar på att partiet generellt sett har svårt att locka väljare yngre än 50 år. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, förklarar den långsiktiga nedgången med att ”S har haft svårt förena vision med leverans av stora reformer”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Trenden de senaste decennierna är oroväckande för Socialdemokraterna, konstaterar han.

  I vilken utsträckning resultatet i SvD/Sifos januarimätning hänger samman med de senaste veckornas händelser är svårt att avgöra. Statsvetenskapen visar att kriser – ”affärer” eller ”skandaler” – kan påverka opinionen på kort sikt, men att effekten brukar avta efter en tid.

  Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, pekar på att regeringströtthet kan vara en orsak till Socialdemokraternas kraftiga tapp. Han anser att det är relevant att använda ordet kris om partiets situation.

  Hittills har debatten till stor del kretsat kring hur länge Miljöpartiet – som tvingats till stora eftergifter i sin politik – orkar sitta kvar i regeringsställning. Möller lyfter nu frågan om S uthållighet:

  – Det finns en tradition av lojalitet inom partiet när man är i regering. Och det finns säkert en förståelse för det speciella parlamentariska läge som råder. Men frågan är hur länge reservoaren av tålamod räcker? Jag skulle gissa att det finns en stigande nervositet inom rörelsen, säger han.

  Foto: Grafik: Alexander Raucher

  Nytt i januarimätningen är att Socialdemokraterna främst tappar väljare till Moderaterna, att jämföra med hösten då de stora strömmarna gick till Sverigedemokraterna.

  Jonas Hinnfors tror att det senaste halvårets debatt kring flyktingpolitiken på kort sikt kan ha haft avgörande – och olika – betydelse för S och M. Enligt honom har Anna Kinberg Batras parti varit det som bäst lyckats knyta den egna politiken till migrationsfrågorna.

  – Socialdemokraterna har inte lyckats koppla sina traditionella frågor, som sysselsättning och välfärd, till den debatt som råder. I stället har man talat om att stänga gränser, vilket inte är typisk S-politik.

  **Bättre har det gått **för Moderaterna, menar Jonas Hinnfors:

  – Kinberg Batra har talat om det nya utanförskapet, det första jobbavdraget och liknande. Det här är sätt för M att länka sina frågor till migrationsdebatten.

  Moderaterna står för mätningens andra stora förändring, med en signifikant uppgång om 3,5 procentenheter, vilket gör partiet till mätningens största på 25,6 procent.

  Också för den samlade Alliansen är undersökningen en framgång: de borgerliga kan glädjas över ett försprång på 5,5 procentenheter till de rödgröna partierna.

  Både Hinnfors och Möller menar att det här kan komma att påverka hur partierna agerar framöver.

  – Klart är att de som vill utveckla allianssamarbetet till 2018 får råg i ryggen, säger Tommy Möller.

  Inga andra partier noterar signifikanta förändringar i SvD/Sifos mätning. Kristdemokraterna får 4,4 procent och ligger över riksdagsspärren. Vänsterpartiet landar på 8,1 procent, en klar uppgång jämfört med valresultatet på 5,7 procent.

  Annons
  Foto: Grafik: Alexander Raucher Bild 1 av 3
  Bild 2 av 3
  Foto: Grafik: Alexander Raucher Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X