Annons
X
Annons
X

SvD/Sifo: C får högsta siffran på ett kvarts sekel

Centerpartiet är vinnaren i väljaropinionen 2016, visar årets sista SvD/Sifo. Partiet får sin högsta notering sedan 1991. Samtidigt förlorar Moderaterna fler väljare till C än till SD – och tappar stockholmsväljare.

– Egentligen katastrofala siffror för M, enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.

Opinionsmätningar
[object Object]
Centerledaren Annie Lööf fortsätter uppåt. I en intervju nyligen i SvD talade hon om riskerna med ökade klyftor – även ekonomiska – och om att hon inte kommer att följa M-ledaren och göra en avbön om flyktingpolitiken. Foto: Tomas Oneborg

Maj 1991. En skrattande Olof Johansson, partiledare för Centerpartiet, är gäst hos Hagge Geigert i SVT – först ut i partiledarintervjuerna inför höstens kommande val. Några månader senare kliver han in som minister i en borgerlig regering.

I årets sista SvD/Sifo för 2016 når partiet med Annie Lööf vid rodret över nio procent – vilket man måste gå tillbaka till den där våren 1991 för att slå.

M kan dras isär från två håll.

Annons
X

När 2016 summeras är Centerpartiet den mest tydliga vinnaren. Partiet har i år gått från 6,8 procent i januari (partiet fick 6,1 procent i valet 2014) till 9,1 – en signifikant förändring. Den största ökningen kom efter sommaren och trenden har stått sig.

– C tar i stort sett väljare i alla områden, man har 13 procent på landsbygden och drygt 9,2 i storstäder och är lite sämre i mellanstora städer, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

Partiet fortsätter att ta väljare från Moderaterna. M har en signifikant minskning från 25,6 procent i början av året – med en topp på över 27 procent strax före sommaren och den största nedgången efter sommaren – till 22,2 procent. Nu förlorar M fler väljare till C än till SD.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Den stora strömmen till C kommer direkt från Moderaterna och det är storstadsväljare som kommer. Det är dubbelt så många storstadsmänniskor jämfört med andra grupper, säger Toivo Sjörén.

  Moderaterna har fått problem i storstäderna. Traditionellt sett har partiet varit klart starkare än Socialdemokraterna i Stockholm exempelvis. I valet 2010 då Alliansen tog över fick partiet 39,2 procent av rösterna där. Nu är M och S ungefär lika stora och M ligger på 26,5 procent. I början av året fick M 32 procent i Stockholm mot 19 för S.

  Framför allt går det dåligt i gruppen 30 till 49 år. Var tredje väljare i gruppen i Stockholm har försvunnit under året.

  C är mindre ideologiskt splittrat.

  – Det här är egentligen katastrofala siffror. Det är djupt problematiskt om man tappar gruppen modern medelklass i storstaden som Reinfeldt attraherade, säger statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

  Med en stramare migrationspolitik kunde Moderaterna ha stoppat Sverigedemokraternas tillväxt för länge sedan, sa M-ledaren Anna Kinberg Batra i en SvD-intervju nyligen där hon samtidigt markerade avstånd till nationalismen. Foto: Tomas Oneborg

  Han menar att Moderaterna är i en besvärlig situation efter valet att lägga fokus på migration, brott och straff och gränsskydd.

  – Det finns en spänning som nu byggts in i partiet, när man så oerhört starkt profilerar sig i ena riktningen utåt. Det finns en del besvikna väljare som attraherades av Reinfeldt-linjen. De kan gå till C, säger Jonas Hinnfors och lägger till:

  – M kan dras isär från två håll.

  Förklaringen till Centerpartiets framgångar har att göra med partiets tydlighet, menar Jonas Hinnfors.

  – C är mindre ideologiskt splittrat än på länge internt, för borgerliga väljare som dras till en öppnare migrationspolitik är man ett tydligare alternativ.

  Miljöpartiet är första gången sedan krisen i våras över fem procent, men ökningen sedan förra månaden är inte statistisk säkerställd. Vänsterpartiet fortsätter att ligga stabilt klart över valresultatet 2014, vilket man har gjort under hela året. Nu samlar man 8,4 procent av stödet. Ökningen jämfört med förra månaden är inom felmarginalen.

  Det är jämnt mellan de två traditionella blocken med Alliansen på 40,9 procent och de rödgröna på 41,2 procent.

  – Det är inget styrketecken för en opposition att det i stort sett är jämnt. Man förmår inte att ta hand om missnöjet som finns, säger Jonas Hinnfors.

  Undersökningen genomfördes av Sifo mellan 5 och 15 december. Totalt intervjuades 1 925 personer.

  Annons

  Centerledaren Annie Lööf fortsätter uppåt. I en intervju nyligen i SvD talade hon om riskerna med ökade klyftor – även ekonomiska – och om att hon inte kommer att följa M-ledaren och göra en avbön om flyktingpolitiken.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Med en stramare migrationspolitik kunde Moderaterna ha stoppat Sverigedemokraternas tillväxt för länge sedan, sa M-ledaren Anna Kinberg Batra i en SvD-intervju nyligen där hon samtidigt markerade avstånd till nationalismen.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X