SvD-scoop blev bok

Under strecket
Publicerad
Annons

Minns ni historien om Ahmed Hassan Ali? Han som blev dumpad i Somalia - efter att ha levt nästan hela sitt liv i Sverige - av dem han trodde var hans föräldrar? (SvD mars 2003)
Nu har Ahmed Hassan Ali och Per Brinkemo, frilansjournalisten som hittade den ensamme pojken i Addis Abeba, skrivit en bok om det som hänt.
Dumpad (Tiden) är den sanna historien om Ahmeds tid i Afrika, hans kamp för att få komma hem och svårigheterna med de svenska myndigheterna som påstod sig inte kunna engagera sig i fallet. Ahmed hade inte fyllt arton och för att hjälpa omyndiga barn krävdes målsmans underskrift och de som tidigare sagt sig vara Ahmeds föräldrar hörde inte av sig. De hade troligen lämnat Sverige utan att bry sig om Ahmeds öde.

Under tiden fick Ahmed vänta som illegal flykting i Etiopien utan varken pengar eller ordentliga kläder.
Först efter ett flertal artiklar i Svenska Dagbladet blev det fart på Socialtjänsten och Ahmed kunde äntligen, efter två år på drift i Afrika, få komma hem till Sollentuna.
Sedan dess har ingenting ändrats i den svenska policyn trots att en utredning tillsats. Bara i sommar har jag fått rapporter om fem nya fall med ”dumpade barn” från svenska ambassaden i Etiopien, dit barnen söker sig för att få hjälp, säger Per Brinkemo.
Han tycker att det är på tiden att regeringen agerar och gör det möjligt för Sverige att ta ansvar för dessa barn, istället för att försvåra för dem. För det är till och med så att socialtjänsten i Sverige har betalt för resor till stränga koranskolor i Afrika när föräldrarna tyckt att barnen blivit för svenska och ”glömt bort sitt ursprung”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons