SvD sätter betyg på klänningarna

Publicerad
KRONPRINSESSAN VICTORIA.
BETYG: 4 av 6
SvD:s ERICA TREIJS: Tack Victoria för att du vågar visa dina vackra gravida former! Ett både modigt och modernt val i ett så traditionstyngt sammanhang som detta. Men det blåglittrande fodralet gör inte riktigt sitt jobb.
Förvisso är Victoria en blivande Moder Svea, men i den här utstyrseln blir resultatet tyvärr mer medelålders matrona än medvetet chic. Den helpaljetterade skapelsen glänser dock ikapp med Karl Johan-diademet, örhängen, brosch och hårnålar ur det Leuchtenbergska garnityret med
sina safirer i leksaksstorlek. Men då elegans handlar mer om personlighet än modegrad, som Jean-Paul Gaultier så insiktsfullt skaldat, så passerar kronprinsessan ändå utan anmärkning.

KRONPRINSESSAN VICTORIA. BETYG: 4 av 6 SvD:s ERICA TREIJS: Tack Victoria för att du vågar visa dina vackra gravida former! Ett både modigt och modernt val i ett så traditionstyngt sammanhang som detta. Men det blåglittrande fodralet gör inte riktigt sitt jobb. Förvisso är Victoria en blivande Moder Svea, men i den här utstyrseln blir resultatet tyvärr mer medelålders matrona än medvetet chic. Den helpaljetterade skapelsen glänser dock ikapp med Karl Johan-diademet, örhängen, brosch och hårnålar ur det Leuchtenbergska garnityret med sina safirer i leksaksstorlek. Men då elegans handlar mer om personlighet än modegrad, som Jean-Paul Gaultier så insiktsfullt skaldat, så passerar kronprinsessan ändå utan anmärkning.

Foto: SCANPIX
DROTTNING SILVIA. 
Betyg: 3 av 6
SvD:s ERICA TREIJS: En kroppsnära skapelse i laxrosa guldbrokad med Watteauveck från stussen och nedåt gör Drottningen just drottninglik. Ett klanderfritt val utan någon direkt ögonbrynshöjande effekt. Inte heller
håruppsättningen hör till de mer spektakulära utan Drottning Sofias briljantdiadem och Vasaörhängen får helt enkelt göra vad de kan för att höja glittergraden. Beröm däremot för valet av en blek färgskala som funkar med det annars svårmatchade ljusblå band som Serafimerorden
kräver. Alltsammans blir alltför blekt dock.

DROTTNING SILVIA. Betyg: 3 av 6 SvD:s ERICA TREIJS: En kroppsnära skapelse i laxrosa guldbrokad med Watteauveck från stussen och nedåt gör Drottningen just drottninglik. Ett klanderfritt val utan någon direkt ögonbrynshöjande effekt. Inte heller håruppsättningen hör till de mer spektakulära utan Drottning Sofias briljantdiadem och Vasaörhängen får helt enkelt göra vad de kan för att höja glittergraden. Beröm däremot för valet av en blek färgskala som funkar med det annars svårmatchade ljusblå band som Serafimerorden kräver. Alltsammans blir alltför blekt dock.

Foto: SCANPIX
ANNIE LÖÖF
BETYG: 1 av 6
SvD:s ERICA TREIJS: Näringsministern och centerledaren Annie Lööf vill bli hörd och sedd. Enligt uppgift har hon skaffat sig en stylist. Men om den annars alltid lika stilsäkra kostymören Camilla Thulin föreslagit detta billiga Kermit-fodral så är jag redo att äta upp det. Om inte annat i tron om att det är en överbliven princesstårta.

ANNIE LÖÖF BETYG: 1 av 6 SvD:s ERICA TREIJS: Näringsministern och centerledaren Annie Lööf vill bli hörd och sedd. Enligt uppgift har hon skaffat sig en stylist. Men om den annars alltid lika stilsäkra kostymören Camilla Thulin föreslagit detta billiga Kermit-fodral så är jag redo att äta upp det. Om inte annat i tron om att det är en överbliven princesstårta.

Foto: SCANPIX
FILIPPA REINFELDT.
BETYG: 5 av 6
SvD:s ERICA TREIJS: Vintage är att ta i, men väl en pånyttfödd blåsa signerad Göran Alfredsson. Redan 2008 bar statsministerfrun och landstingsrådet denna ljuvliga vinröda broderade kreation. Hon har sytt om den en
aning, men annars är det fasters gamla väska som är den största nyheten. Något gammalt, något nytt, något lånat – blir ett lika skönt som medvetet resultat.

FILIPPA REINFELDT. BETYG: 5 av 6 SvD:s ERICA TREIJS: Vintage är att ta i, men väl en pånyttfödd blåsa signerad Göran Alfredsson. Redan 2008 bar statsministerfrun och landstingsrådet denna ljuvliga vinröda broderade kreation. Hon har sytt om den en aning, men annars är det fasters gamla väska som är den största nyheten. Något gammalt, något nytt, något lånat – blir ett lika skönt som medvetet resultat.

Foto: SCANPIX
ANNA MARIA CORAZZA BILDT.
BETYG: 1 av 6
SvD:s ERICA TREIJS: Denna annars så strama person har nu gett överdåd ett ansikte. Härligt vågat men tyvärr gick alltsammans överstyr. Det skedde någonstans
mellan den knallblå halsvolangen och 80-talsfrisyren á la Lucy i Dallas. Möjligen ville denna världsmedborgare omfamna alla kulturuttryck samtidigt, men någon i hennes närhet med diplomatiska talanger borde ha satt stopp.

ANNA MARIA CORAZZA BILDT. BETYG: 1 av 6 SvD:s ERICA TREIJS: Denna annars så strama person har nu gett överdåd ett ansikte. Härligt vågat men tyvärr gick alltsammans överstyr. Det skedde någonstans mellan den knallblå halsvolangen och 80-talsfrisyren á la Lucy i Dallas. Möjligen ville denna världsmedborgare omfamna alla kulturuttryck samtidigt, men någon i hennes närhet med diplomatiska talanger borde ha satt stopp.

Foto: SCANPIX
LENA ADELSOHN LILJEROTH
BETYG: 6 av 6
SvD:S ERICA TREIJS: Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har även tidigare vittnat om en modemässig finess som övergår hennes känsla för andra kulturyttringar.
Här en feminin svart långkjol med mycket vidd till  en stram maskulin fracköverdel. En genusmässig fullträff som är lika vågad som (ny)klassisk. Hoppas Adelsohn Liljeroth törs rocka vidare även när feststrålkastarna släckts.

LENA ADELSOHN LILJEROTH BETYG: 6 av 6 SvD:S ERICA TREIJS: Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har även tidigare vittnat om en modemässig finess som övergår hennes känsla för andra kulturyttringar. Här en feminin svart långkjol med mycket vidd till en stram maskulin fracköverdel. En genusmässig fullträff som är lika vågad som (ny)klassisk. Hoppas Adelsohn Liljeroth törs rocka vidare även när feststrålkastarna släckts.

Foto: SCANPIX
MONICA TRANSTRÖMER
BETYG: 5 av 6 
SvD:s ERICA TREIJS: ”Ett blått sken strömmar ut från mina kläder”, så inleds Tomas Tranströmers dikt Midvinter ur Sorgegondolen från 1996. Hustrun Monica ljudsätter till vardags Nobelpristagarens förlorade ord. Tolkar hans
gester. När nu all värdens uppmärksamhet riktad mot Tomas står hon där bredvid som alltid, iklädd en smakfull klänning av stålgrått siden. Hon lyser hon också, mest av stolthet. Monica Tranströmer är van att stå i skuggan av sin man. Men med hjälp av god smak och kanske lite av
det där blå skenet strålar hon ikapp med honom denna midvinterkväll i Blå hallen.

MONICA TRANSTRÖMER BETYG: 5 av 6 SvD:s ERICA TREIJS: ”Ett blått sken strömmar ut från mina kläder”, så inleds Tomas Tranströmers dikt Midvinter ur Sorgegondolen från 1996. Hustrun Monica ljudsätter till vardags Nobelpristagarens förlorade ord. Tolkar hans gester. När nu all värdens uppmärksamhet riktad mot Tomas står hon där bredvid som alltid, iklädd en smakfull klänning av stålgrått siden. Hon lyser hon också, mest av stolthet. Monica Tranströmer är van att stå i skuggan av sin man. Men med hjälp av god smak och kanske lite av det där blå skenet strålar hon ikapp med honom denna midvinterkväll i Blå hallen.

Foto: DAN HANSSON
KRISTINA LUGN.
BETYG: 4 av 6
SvD:s ERICA TREIJS: Poeten, dramatikern och akademiledamoten Kristina Lugn är mer känd för
ett kaosartat inre än ett välvårdat yttre. Men hon har ännu en gång i de här sammanhangen lyckats hitta rätt i garderoben. Härligt med ett arbetat kjoltyg som utmanar med sin prickiga struktur. Vinröd ovandel gör att Lugn blir vild. Om än under mycket kontrollerade former.

KRISTINA LUGN. BETYG: 4 av 6 SvD:s ERICA TREIJS: Poeten, dramatikern och akademiledamoten Kristina Lugn är mer känd för ett kaosartat inre än ett välvårdat yttre. Men hon har ännu en gång i de här sammanhangen lyckats hitta rätt i garderoben. Härligt med ett arbetat kjoltyg som utmanar med sin prickiga struktur. Vinröd ovandel gör att Lugn blir vild. Om än under mycket kontrollerade former.

Foto: SCANPIX
CLAUDIA STEINMAN. BETYG: 3 AV 6. 
SvD:s ERICA TREIJS: Nobelfestens kanske svåraste uppdrag hade den avlidne medicinpristagarens änka Claudia Steinman. I klädsam sorgedräkt fick hon ta emot priset i sin mans ställe. Iklädd långa handskar och enkel klänning med vackert fall hedrade hon Ralph Steinman på ett mycket värdigt sätt. Smycken behövs knappast med arbetade axelband och rena linjer.

CLAUDIA STEINMAN. BETYG: 3 AV 6. SvD:s ERICA TREIJS: Nobelfestens kanske svåraste uppdrag hade den avlidne medicinpristagarens änka Claudia Steinman. I klädsam sorgedräkt fick hon ta emot priset i sin mans ställe. Iklädd långa handskar och enkel klänning med vackert fall hedrade hon Ralph Steinman på ett mycket värdigt sätt. Smycken behövs knappast med arbetade axelband och rena linjer.

Foto: SCANPIX
BIRGITTA OHLSSON. BETYG: 3 av 6.
SvD:s ERICA TREIJS: Birgitta Ohlsson har även hon fallit för den mörka trenden och satsat på svart helplisserad kjol. En liten bolerojacka i mörkt syrenlila livar upp, men inte tillräckligt för att få högsta betyg. Det hade varit intressant om hon tagit med sig någon ytterligare internationell
influens för att utmana sina politiska kollegor med Sverigebas.

BIRGITTA OHLSSON. BETYG: 3 av 6. SvD:s ERICA TREIJS: Birgitta Ohlsson har även hon fallit för den mörka trenden och satsat på svart helplisserad kjol. En liten bolerojacka i mörkt syrenlila livar upp, men inte tillräckligt för att få högsta betyg. Det hade varit intressant om hon tagit med sig någon ytterligare internationell influens för att utmana sina politiska kollegor med Sverigebas.

Foto: SCANPIX
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons