Annons
X
Annons
X

SvD reder ut: Kommer Löfvens regering att fällas?

Decemberöverenskommelsen är död, Socialdemokraterna noterar rekordlåga nivåer i Sifos väljarbarometer och trycket på att Anna Kinberg Batra ska fälla regeringen ökar. SvD reder ut frågorna kring Löfvens framtid och oppositionens möjligheter att ta över.

Hur länge kan Löfven sitta kvar som statsminister? Den frågan är högst aktuell, även under C:s kommundagar.
Hur länge kan Löfven sitta kvar som statsminister? Den frågan är högst aktuell, även under C:s kommundagar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Valet är ju 2018, kan oppositionen fälla regeringen redan 2016?

Ja, oppositionen kan fälla regeringen.

Formellt sker detta genom att riksdagen håller en förtroendeomröstning om regeringen och statsministern. Om regeringen då förlorar – minst 175 ledamöter måste rösta emot den – tvingas den avgå.

I praktiken finns dock flera scenarier som med stor sannolikhet skulle leda till att regeringen avgår och Stefan Löfven tvingas sluta som statsminister. Bland annat kan statsministern slänga in handduken om ett antal tunga statsråd skulle fällas genom misstroendevotum.

Det nya politiska läget

Hur länge kan Löfven sitta kvar som statsminister? Den frågan är högst aktuell, även under C:s kommundagar.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 5

Med hjälp av SD kan Alliansen få igenom en gemensam budget.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 5

Bara Stefan Löfven kan utlysa nyval.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 3 av 5

KD-ledaren hör till dem som vill fälla S-MP-regeringen.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 4 av 5

Migrationspolitiken skulle kunna splittra regeringen, om MP drar sig ur.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 5 av 5

Med hjälp av SD kan Alliansen få igenom en gemensam budget.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 4

Med hjälp av SD kan Alliansen få igenom en gemensam budget. Foto: Anders Wiklund/TT

På vilka sätt kan oppositionen fälla regeringen?

Det debatten främst handlar om nu är huruvida Alliansen ska lägga fram en gemensam budget redan 2016. Om den gör det och Sverigedemokraterna röstar på den – vilket Jimmie Åkesson sagt att hans parti ska göra – så vinner de borgerligas budget.

Att S och MP skulle vilja regera med Alliansens budget är inte särskilt troligt, vilket gör att regeringen sannolikt skulle avgå.

Annons
X
Annons
X

Bara Stefan Löfven kan utlysa nyval.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Del 2 av 4

Bara Stefan Löfven kan utlysa nyval. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommer oppositionen att fälla regeringen?

Det är tiotusenkronorsfrågan. Om regeringen skulle avgå, eller tvingas avgå, kan Alliansen ta över, men skulle då ha ett ännu mindre underlag i riksdagen än nuvarande regering.

Den skulle dessutom bli beroende av Sverigedemokraterna både när budgeten ska röstas igenom och i många andra frågor. Det gör att många är tveksamma.

Ett alternativ är att Stefan Löfven utlyser nyval, vilket skulle ge Alliansen möjlighet att få fler ledamöter i riksdagen än de rödgröna. Men eftersom det valet är statsministerns kan Alliansen inte påverka den frågan.

Annons
X
Annons
X

KD-ledaren hör till dem som vill fälla S-MP-regeringen.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 4

KD-ledaren hör till dem som vill fälla S-MP-regeringen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad har de mindre partierna för roll?

Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ingår alla i Alliansen. De behövs också för att regeringsunderlaget ska bli tillräckligt stort.

Utan något av de mindre partierna skulle Alliansen vara mindre än bara S och MP (som i dag blir större än Alliansen tillsammans med V).

Om M-ledaren Anna Kinberg Batra skulle vilja driva igenom en alliansbudget krävs med andra ord att hon får både C och L med sig. KD – med Ebba Busch Thor i spetsen – har hela tiden varit tydliga med att de vill gå fram med en gemensam budget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Migrationspolitiken skulle kunna splittra regeringen, om MP drar sig ur.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

  Del 4 av 4

  Migrationspolitiken skulle kunna splittra regeringen, om MP drar sig ur. Foto: Janerik Henriksson/TT

  Så, kommer Stefan Löfven att sitta kvar till valet 2018?

  Ännu en tiotusenkronorsfråga. Det som talar för att han sitter kvar är just det stora risktagande som Alliansen och Anna Kinberg Batra tvingas till om de gör något för att fälla regeringen. Blir Alliansen större vid ett nyval? Skulle SD få ännu mer inflytande vid ett eventuellt nyval? Hur mycket skulle Anna Kinberg Batra kunna genomföra om hon kom till makten bara ett par år före nästa ordinarie val 2018? Skulle Alliansen, där bland annat M och C har gått skilda vägar i migrationsfrågan, lyckas enas i närtid?

  Å andra sidan finns ett starkt internt tryck på M-ledaren att agera emot en regering vars politik man tycker är skadlig för landet.

  En annan osäkerhetsfaktor för regeringen är de interna problemen. Miljöpartiet har redan tänjt många gränser och tvingats till uppgörelser medlemmarna starkt ogillar, med flyktinguppgörelsen som det senaste och tydligaste exemplet. Starka röster har redan krävt att MP borde lämna regeringen. Blir de fler vet ingen vad som händer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X