Annons
X
Annons
X

SvD rapporterar minut för minut

På söndagen kommer nya varningar om en eventuell härdsmälta vid kärnkraftverket Fukushima 1 från japanska regeringen.

Siffrorna över antalet döda i Japan efter skalvet och tsunamin stiger hela tiden.

Japans premiärminister har kallat händelserna det värsta som hänt landet sedan andra världskriget.

SvD rapporterar löpande.

Fukushima-olyckan
Bilden till vänster vistar kärnkraftsverket i Fukushima den 21 november 2004, och den högra visar samma plats efter jordbävningen och tsunamikatastrofen.
Bilden till vänster vistar kärnkraftsverket i Fukushima den 21 november 2004, och den högra visar samma plats efter jordbävningen och tsunamikatastrofen. Foto: AP

New York Times har publicerat satelitbilder på städer i Japan före och efter vågen. Se förödelsen
här. Dra med hjälp av muspekaren så syns den dramatiska skillnaden.

20.17: Biltillverkarna Toyota, Nissan och Honda ställer in produktionen vid alla sina japanska fabriker från och med måndag, och det är oklart när de kommer igång igen.

20.09: Tsunamin spolade bort viktiga vägar och infrastruktur, och räddningsarbetarna har svårt att nå många av de nödställda. I staden Kesennuma väntar fler än 3 400 människor på hjälp, i MInamisanriku är siffran 2 300 och 3 800 sitter fast i Ishinomaki.

Annons
X

I Souma finns överlevande som stängts in i sina hus och som hjälparbetarna inte kan komma fram till på grund av översvämmade vägar, enligt japanska NHK. I vissa evakueringscenter får bara barn och äldre matransoner, enligt SVT:s rapport.

18.24: De flesta tv- och radiokanaler i Japan har ställt in sina ordninarie tablåer, för att sända nyheter om dubbelkatastrofen. NHK, som har fem tv- och tre radiokanaler ställer bland annat in tv-dramat ”Go”. Det är första gången programmet ställs in sedan 1989, då kejsaren Hirohito dog, skriver Kyodo.

17.25: Ännu ett kärnkraftverk har fått problem. Enligt nyhetsbyrån Kyodo har en av kylsystemets pumpar stannat i kärnkraftverket Tokai 2, som ligger runt 12 mil norr om Tokyo. Det ska dock inte vara några problem med nedkylningen av reaktorn. Tokai stängdes av automatiskt efter jordbävningen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  16.50: Den officiella dödssiffran är nu uppe i 1 300, enligt tv-kanalan NHK, och väntas fortsätta stiga dramatiskt. Tidigare idag har myndigheterna sagt att man befarar att den landar på över 10 000.

  Samtidigt har tsunamivarningen för Stilla havskusten tagits bort. Den har gradvis negraderats sedan den första vågen i fredags. Men beroende på efterskalven kan det snabbt komma nya varningar.

  16.31: Utrikesminister Carl Bildt har suttit i möte om situationen i Japan idag.

  – Vi hoppas och tror att vi kan säga att alla svenskar befinner sig väl. Men det finns en del osäkerhet, plötsligt kan det dyka upp folk som vi inte visste någonting om. Det finns ingen fullständig bild, säger han till TT.

  Enligt Bildt har personalen på den svenska ambassaden i Tokyo förstärkts, och UD tittar på möjligheter att hjälpa till.

  – Vi kommer att bidra med personal till de bedömningsgrupper som skickas ut från både FN:s och EU:s sida, som i samråd med de japanska myndigheterna kan avgöra vilken hjälp som behövs, säger Bildt.

  16.08: BBC har tagit sig fram till Miyagi-prefekturet, som är ett av de värst drabbade områdena. Se videoklipp från förstörelsen
  här.

  15.33: Japan har tackat nej till större hjälpinsatser från Sverige, skriver TT. Lars-Göran Uddholm, brandchef i Södertörn som arbetat i många områden efter jordskalvskatastrofer säger till nyhetsbyrån att stora grupper utifrån, som inte känner till terrängen, kan bidra till problem snarare än hjälpa till.

  15.31: Jordbävningen tros ha förstört värden för mellan 14,5 och 34.6 miljarder dollar, enligt riskanalysföretaget AIR Worldwide. Den sidffran inberäknar inte vad den efterdöljande jättevågen förstört. nu meddelar chefen för Japans riksbank att man kommer att pytsa in 24 till 37 miljarder dollar i banksystemet, för att hålla marknaden lugn och de kortsiktiga räntorna nere, skriver BBC News.

  15.18: Bensinen börjar ta slut på flera håll i Japan, bland annat i Chibaområdet, strax utanför Tokyo, enligt TT. Kendra Barua i Yokohama skriver till BBC News att panik har utbrutit, trots att Yokohama befinner sig mer än 275 kilometer från kärnkraftverket Fukushima. ”Bensinstationerna har slut bensin, mataffärer håller på att få slut mat, nödutrustningen är slut och folk evakuerar söderut”.

  15.04: Kärkraftverket ligger vid städerna Inagawa och Ishinomaki i Miyagiprefekturen, den regionen som hårdast drabbats av jordbävningen. I fredags började det brinna i en turbinbyggnad, på ett annat ställe började det läcka vatten, rapporterar BBC.

  15.01: TT: Nödläge har utfärdats vid ytterligare ett japanskt kärnkraftverk, Onagawa, sedan förhöjd strålning konstaterats, uppger IAEA. Nödläget är av den lägsta graden, och verkets reaktorer ska vara under kontroll.

  14.48: En vulkan i sydvästra Japan fick ett utbrott på söndagen och slungade upp aska och sten fyra kilometer upp i luften.

  Det är oklart om utbrottet var en följd av jordbävningen.

  I januari fick vulkanen fick sitt första utbrott på 52 år. Nu har den varit lugn i två veckor.

  Myndigheter har gått ut med en klass tre-varning, på en femgradig skala, rapporterar AFP.

  14.29: Japans energibolag, Tepco, uppger att man räknar med att det planerade elavbrottet pågår till slutet av april, rapporterar Reuters.

  14.23: Enligt Reuters förbereder myndigheterna nu också att föra in havsvatten för att kyla ner reaktor två i i Fukushima 1. Tidigare har man gjort det med reaktor ett och tre.

  13.49: Risken för en explosion vid reaktor 3 på kärnkraftverket Fukushima 1 kvarstår. Regeringen talesperson Yukio Edano sade på en presskonferens tidigare i dag att man har börjat föra in havsvatten vid reaktor 3 och att vattennivåerna tycks stiga men att mätaren som tycks vara trasig inte visar det.

  – Det är problem med ventilen på reaktor 3. Det är oklart om det är en effekt av att mätaren inte kan visa på stigande vattennivåer, sade Yukio Edano.

  13.33: Noriyuki Shikata, på den japanska premiärministerns kontor, twittrar om situationen:

  – Sjukvårdsanläggningar kan ta emot även de offer som inte har möjlighet att visa upp något sjukförsäkringskort.

  13.12: Svenska
  UD avråder från icke nödvändiga resor till de värst drabbade områdena i Japan, det innefattar prefekturerna Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki.

  13.08: Frankrike rekommenderar att franska medborgare lämnar Tokyo-området och hänvisar till risker för fler skalv och osäkerhet kring kärnkraftverken, rapporterar Reuters enligt BBC.

  12.43: Mer rörliga bilder av hur den svarta tsunamivågen slår till mot Japan och drar med sig allt i dess väg kan ni ser
  här.

  12.36: Japans premiärminister Naoto Kan sa så här under talet:

  ”Den här jordbävningen och tsunamin liksom situationen angående kärnkraftverken är kanske de värsta svårigheterna vi har upplevt efter andra världskriget, under de här femtio åren. Huruvida vi som japaner kan överkomma dessa svårigheter är beroende på var och en av oss.”

  12.28: Japans minister för ekonomi, handeln och industri talar också och berättar att det från och med i morgon kommer att vara ont om energi i landet.

  Han ber om förståelse och samarbete, rapporterar BBC.

  12.26: Regeringens talesman Yukio Edano berättar att myndigheterna har börjat spruta in havsvatten i reaktor tre vid kärnkraftverket Fukushima 1.

  Monitorerna som mäter strålningen visar ingen förändring.

  Man arbetar med att sänka trycket vid reaktor 3, säger han och bekräftar risk för explosion, även om det enligt honom inte råder någon omedelbar risk men att det kan bli värre.

  Han rapporterar också att det är svårt att nå ut med förnödenheter till många städer.

  12.20: Premiärministern vädjar till invånarna att hjälpa till att skapa ett ”nytt Japan”.

  11.55: Japans premiärminister håller just nu en tv-sänd presskonferens.

  – Vi har lyckats rädda 12 000 människor, säger Japans premiärminister Naoto Kan, enligt BBC.

  Han säger även att räddningsstyrkorna på 50 000 personer ska utökas till 100 000.

  – Det här är det värsta Japan har varit med om på 50 år, säger Naoto Kan.

  11.49: Japans största tillverkare av snabbnudlar, Nissin, säger att de ska dela ut mer än en miljon nudelpaket till de utsatta människorna i nordöstra delarna av Japan, rapporterar nyhetsbyrån AP.

  11.32: TT: Omkring 350 000 människor har evakuerats till följd av katastrofen, varav 140 000 från områdena nära kärnkraftverket i länet Fukushima.

  Människor drog sig på söndagen fram som de kunde. Några hamstrade varor i de butiker som var öppna. En två kilometer lång bilkö väntade på tankning i miljonstaden Sendai.

  11.14: CNN:s reporter Brent Kooi har fångat hur
  marken skakar och spricker upp under hans fötter i staden Chiba när det stora skalvet skakade Japan i fredags.

  11.00: Myndigheter säger att de tror det inte har varit någon härdsmälta på reaktor 3 på kärnkraftverket Fukushima 1, som man tidigare trott, men att de fortfarande tror att reaktor 1 har en härdsmälta, skriver BBC.

  10.49: Lennart Carlsson är avdelningschef för kärnkraftsäkerhet på Svenska strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) där läget vid de japanska kärnkraftverken bevakas dygnet runt.

  – Läget ska bedömas som väldigt allvarligt. Det som är positivt nu är att de har fått in vatten i inneslutningarna. Det förbättrar situationen mot ett utsläpp, säger han till SvD.se.

  – På Fukushima 1 pumpar man in sjövatten vid reaktor 1 med hjälp av brandbilar och provisoriska rörledningar.

  Om en härdsmälta har tillstött vid reaktorerna är inte klarlagt.

  – Att de har tillstött någon form av härdskada är ganska klart men däremot vet man inte om hela härden är smält, säger Lennart Carlsson.

  Väldigt lite tydlig och bekräftad information om situationen på de drabbade kärnkraftsverken har kommit ut.

  Lennart Carlsson tror att det delvis beror på att inte heller personalen vid kärnkraftverken har full överblick.

  – De vet antagligen inte själva hur det ser ut. Eftersom de inte kan få någon kraft till anläggningen fungerar inte heller deras instrument.

  10.36: Japanska myndigheter har för tillfället avlyst alla tsunamivarningar för stillahavskusten i Japan, säger japanska tv-stationen NHK. Samtidigt varnar de för att nya efterskalv kan orsaka fler tsunamis.

  10.30: Flera arbetare vid de drabbade kärnkraftverken har skadats och en har dödats, uppger
  FN:s atomenergiorgan IAEA.

  På Fukushima 1 Daichi, skadades fyra personer vid gårdagens explosion vid reaktor nummer 1. Ytterligare tre personer har skadats av andra incidenter. Dessutom har en person blivit utsatt för extra höga halter av strålning.

  På Fukushima 2 Daini, har en anställd dött i en annan olycka och fyra till har skadats. Ingen mer information om hur olyckan skedde har angetts.

  10.15: TT: Det som hänt vid kärnkraftverket är att kylningen som levereras utifrån kollapsat samtidigt som energiförsörjningen på plats, i detta fall med dieselgeneratorer, brutit ihop, säger en expert på kärnkraftsolyckor i USA, Ken Bergeron, enligt AFP.

  – Det anses vara ytterst osannolikt. Men denna ”station black out” har varit ett av de stora orosmomenten i årtionden, säger Bergeron, som har arbetat med simulering av kärnreaktorolyckor.

  – Detta är okänd terräng.

  Reaktorn har slagits av, men det finns oro för att hettan i kärnan ska leda till smältning om man inte lyckas kyla den. Om reaktorkärlet då går sönder kan kärnan hamna på den inkapslande byggnadens golv. Om det sker kommer byggnaden sannolikt att falla ihop, sade Bergeron.

  09.48: Australiensiska
  ABC visar här före- och efterbilder från de utsatta områdena i Japan.

  09.38: En man räddades efter att ha svepts ut en och halv mil till havs av tsunamin räddades i dag, skriver TT.

  60-årige Hiromitsu Shinkawa klängde sig fast vid sitt eget hustak när han upptäcktes och räddades av ett japanskt marinfartyg, två dagar efter fredagens katastrof.

  Hiromitsu Shinkawa kommer från Minamisoma, ett av de samhällen som i princip utplånats. Han drogs iväg med sitt hus.

  Mannen var vid medvetande och i hygglig form, sade tjänstemän.

  – Jag sprang i väg när jag hörde att tsunamin var på väg. Men jag vände för att hämta en sak hemma, sade Shinkawa till sina räddare enligt nyhetsbyrån Jiji.

  09.32: Japans meteorologiska institut har gjort nya analyser av skalvet och uppmätt det till 9.0 magnitud istället för 8.8 som institutet tidigare angett,
  skriver den japanska tv- och radiostationen NHR .

  Institutet ändrade sina uppgifter i dag efter att ha analyserat seismiska vågar och annan data. Magnituden är jämförbar med den som inträffade vid Sumatra 2004 som gav upphov till en massiv tsunami, skriver NHR.

  Det amerikanska mätinstitutet USGS har tidigare angett att skalvet var på 8.9.

  09.17: TT skriver: Den japanska regeringens talesman Yukio Edano sade enligt AFP under en tv-sänd presskonferens på söndagen:

  – Det finns risk för att en explosion inträffar i reaktor nummer tre, som i den första reaktorn.

  Han hävdade att även denna reaktor kommer att klara sig och att omkringboendes hälsa inte kommer att påverkas.

  Han sade att risken för en ny explosion har ökat på grund av ett växande vätetryck i reaktor 3 när kylvattennivån föll.

  Edano sade att delar av reaktorn kan deformeras i en explosion, men att han känner sig övertygad om att själva reaktorn kommer att hålla, liksom reaktor 1 gjorde efter den första explosionen, och att det inte kommer att uppstå någon härdsmälta.

  08.54:
  BBC:s liverapportering om händelseutvecklingen i Japan skickar olika människor in sina intryck. Så här skriver Nicole Fall i Tokyo:

  I går kväll fick en grupp bland min makes kollegor panik över kärnkraftsituationen och bestämde sig för att ta sig ut från Tokyo med tåg. Några har åkt till Kyoto, andra till Osaka med tanken att vara nära en internationell flygplats om kärnkraftssituationen skulle förvärras och även Tokyo måste evakueras. Vi är på väg till bensinstationen för att fylla på och förvarar våra pass i en väska nära dörren.

  08.33: Polischefen i prefekturen Miygai, där staden Minamisanriko som i princip sköljdes bort av tsunamin ligger, säger att antalet dödsoffer i området kommer att överstiga 10 000 personer, 379 kroppar har samlats in under dagen, twittrar japanen
  Kenji Rikitake.

  08.27: Japans regering varnar även för att det kan uppstå brist på el i samband med att utsatta reaktorer stängs av, skriver BBC.

  08.20: Japanska regeringen har varnat för att ytterligare en explosion kan ske vid kärnkraftverket Fukushima, den här gången vid reaktor 3. Trots risken för en andra explosion säger regeringens talesman att reaktor 3 ska kunna klara av en smäll på samma sätt som reaktor 1 gjorde i går,
  uppger BBC.

  Nytt under morgonen:

  Den japanska regeringen har varnat för en
  eventuell härdsmälta i kärnkraftverket Fukushima 1 Daiichi.

  – Vi agerar med utgångspunkt från att det finns en stor möjlighet att en sådan har inträffat i reaktor 1, säger regeringes talesperson Yukio Edano på en presskonferens.

  En ny explosion befaras även på en av de drabbade reaktorerna.

  Hundratusentals människor har evakuerats i områdena runt både Fukushima 1 och verket Fukushima 2, som även det har haft stora problem efter skalvet.

  Ovanligt höga halter av strålning har uppmätts i området och Japans kärnkrafts säkerhetsorgan befarar att runt 160 personer kan ha blivit utsatta för strålning.

  Båda verken ligger runt 250 kilometer nordost om Stortokyo.

  Annons
  Annons
  X

  Bilden till vänster vistar kärnkraftsverket i Fukushima den 21 november 2004, och den högra visar samma plats efter jordbävningen och tsunamikatastrofen.

  Foto: AP Bild 1 av 80

  En soldat från den japanska militären letar igenom bråten som täcker marken i staden Natori.

  Foto: MARK BAKER/AP Bild 2 av 80

  En kvinna kontrolleras för radioaktivitet.

  Foto: AP Bild 3 av 80

  Överlevande går igenom spillrorna av sitt hem i Kesennuma, Japan.

  Foto: AP Bild 4 av 80
  Foto: AP Bild 5 av 80
  Foto: AP Bild 6 av 80
  Foto: AP Bild 7 av 80
  Foto: AP Bild 8 av 80

  De boende nära kärnkraftverket Fukushima skannas efter eventuell radioaktiv strålning.

  Foto: GREGORY BULL/AP Bild 9 av 80

  Fartyg har krossat husen och ligger kvar på land i kuststaden Kesennuma.

  Foto: KYODO NEWS/AP Bild 10 av 80

  En familj i Miyagi lagar sin mat vid en provisorisk eldstad utanför sitt demolerade hus.

  Foto: KYHODO NEWS/AP Bild 11 av 80

  Räddningspersonal söker efter offer i Miyako.

  Foto: KYODO NEWS /AP Bild 12 av 80

  Ett Mitusbishi F-2-plan har av kraften i tsunamin vräkts in i en byggnad på Matsushim-basen i Higashimatsushima.

  Foto: KYODO NEWS/AP Bild 13 av 80

  Evakuerade igen - den här gången väntar människorna på högt beläget ställe efter att tsunamilarmet gick på måndagen.

  Foto: HE YOMIURI SHIMBUN, TSUYOSHI MATSUMOTO/AÅP Bild 14 av 80

  Räddningsarbetare klättrar bland spillrorna i byn Noda.

  Foto: KYODO NEWS/AP Bild 15 av 80

  Tre dagar efter jordskalvet hittas en fyra månaders baby vid liv i Ishimaki i norra Japan.

  Foto: AP Bild 16 av 80
  Foto: AP Bild 17 av 80
  Foto: AP Bild 18 av 80
  Foto: AP Bild 19 av 80
  Foto: AP Bild 20 av 80
  Foto: AP Bild 21 av 80

  En lång kö ringlar sig över en skolgård i Sendai där invånare väntar på att få vatten.

  Foto: AP Bild 22 av 80

  En person som misstänks ha utsatts för strålning i Nihonmatsu.

  Foto: AP Bild 23 av 80

  En volontär letar etfer överlevare i Rikuzentakada, Iwate-prefekturen.

  Foto: AP Bild 24 av 80

  Ett raffinaderi som brinner på söndagen i Tagajo, Miyagi-prefekturen.

  Foto: AP PHOTO/KOJI SASAHARA Bild 25 av 80

  Mayumi Yagoshi och hennes vän överlevde katastrofen. Tagajo, nära Sendai.

  Foto: AP Bild 26 av 80

  Sjukhuschefen i Minami Sanriku pekar mot sjukhuset som står som ett tomt skelett i mitten av bilden.

  Foto: AP Bild 27 av 80

  Collegestudenter tar sig fram med en gummibåt för att skaffa mat i Sendai.

  Foto: AP Bild 28 av 80

  Ett skepp som sveptes med av tsunamin i Kesennuma, Miyagi-prefekturen.

  Foto: AP Bild 29 av 80

  Minamisanriku.

  Foto: AP Bild 30 av 80
  Foto: AP Bild 31 av 80

  Ett evakueringscenter i norra Japan.

  Foto: AP PHOTO/KYODO NEWS Bild 32 av 80
  Foto: REUTERS Bild 33 av 80

  En äldre kvinna hjälps av en soldat i nordöstra Japan.

  Foto: AP PHOTO/KYODO NEWS Bild 34 av 80
  Foto: AP Bild 35 av 80

  Staden Rikuzentakata i Iwate-prefekturen är dränkt i lera.

  Foto: AP Bild 36 av 80

  En japansk familj äter middag på ett härbärge i Ofuna.

  Foto: AP PHOTO/KYODO NEWS Bild 37 av 80

  Få tros ha överlevt i staden Rikuzentakata i Iwateprefekturen som har runt 24 000 medborgare.

  Foto: AP Bild 38 av 80

  Få tros ha överlevt i staden Rikuzentakata i Iwateprefekturen som har runt 24 000 medborgare.

  Foto: AP Bild 39 av 80

  Rikuzentakata.

  Foto: AP Bild 40 av 80

  Rikuzentakata.

  Foto: AP Bild 41 av 80

  Här exploderar kärnkraftverket Fukushima 1.

  Foto: AP Bild 42 av 80

  Här exploderar kärnkraftverket Fukushima 1.

  Bild 43 av 80
  Foto: AP Bild 44 av 80
  Bild 45 av 80
  Foto: AP Bild 46 av 80
  Foto: SKY Bild 47 av 80
  Foto: SKY Bild 48 av 80
  Bild 49 av 80

  Husen står i lågor i staden Natori.

  Foto: AP Bild 50 av 80

  Sendais flygplats svämmades över efter tsunamin.

  Foto: AP Bild 51 av 80

  Byggnader i lågor i närheten av Sendais flygplats.

  Foto: AP Bild 52 av 80

  Iwaki city, Japan.

  Foto: AP Bild 53 av 80
  Foto: AP Bild 54 av 80
  Foto: AP Bild 55 av 80

  Byggnader står i brand i närheten av Sendais flygplats.

  Foto: REUTERS Bild 56 av 80
  Foto: AP Bild 57 av 80
  Foto: REUTERS Bild 58 av 80
  Foto: AP Bild 59 av 80
  Foto: AP Bild 60 av 80
  Foto: REUTERS Bild 61 av 80
  Foto: REUTERS Bild 62 av 80
  Foto: REUTERS Bild 63 av 80
  Foto: AP Bild 64 av 80
  Foto: REUTERS Bild 65 av 80
  Foto: REUTERS Bild 66 av 80
  Foto: REUTERS Bild 67 av 80
  Foto: AP Bild 68 av 80
  Foto: AP Bild 69 av 80
  Foto: AP Bild 70 av 80
  Foto: AP Bild 71 av 80
  Foto: AP Bild 72 av 80
  Foto: AP Bild 73 av 80
  Foto: AP Bild 74 av 80
  Foto: AP Bild 75 av 80
  Foto: ÁP Bild 76 av 80
  Bild 77 av 80
  Foto: AP Bild 78 av 80
  Foto: AP Bild 79 av 80
  Foto: REUTERS Bild 80 av 80
  Annons
  X
  Annons
  X