Annons
X
Annons
X

SvD provkör nya hemliga Saaben

SvD:s Jonas Fröberg är i Trollhättan och kör en förseriebil av nya Saab 9-5. En riktigt bra bil som kan bli en hit om bara Saab överlever.

Av SvD
Foto: SVD

Vad gör du i Trollhättan?

– Jag får som en av de första utanför Saab köra en maskerad version av nya Saab 9-5. Denna bil har nummer 15 som produktionsnummer och är en blandning av en prototyp och förseriebil. Sedan ger jag feedback till Saab om mina intryck. Om Saab bara klarar sig genom krisen ska bilen börja säljas nästa år.

Hur känns den då?

Annons
X

– Det är en stor bil, men Saabteknikerna har byggt in mycket körglädje och den känns betydligt mindre när man sitter bakom ratten. Den har direkt styrning och snabb respons i chassit. Saabteknikerna har samtidigt kvalitetsmässigt under hela utvecklingstiden haft Audi A6 som måttstock.

Är den inte bara en uppsminkad Opel Insignia?

– Den bygger på samma plattform, men äntligen har Saabteknikerna fått göra helt egna lösningar med fjädring och hjulupphängningar - som inte Opel får ta del av - och allt synligt både exteriört och interiört är gjort i Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är den snygg?

  – Ja, även om den kan upplevas lite stor. Speciellt bakdelen känns harmonisk och påminner faktiskt lite om Aston Martin.

  Är inte Saab fel ute när den är så stor. Handlar inte allt om ”downsizing” nu?

  – Jag tror så här. Om Saabfolket vetat det de vet i dag hade de gjort den lite mindre. Men denna bil ska samtidigt vara en konkurrent till exempelvis Audi A6 som är lika stor och 9-5 är tänkt som flaggskeppet i Saab. Tanken är att det ska komma en ny 9-3-modell runt 2012 som är mindre.

  Invändigt då?

  – Startknappen sitter mellan sätena och den har en ombonad Saabig känsla. För att vara en förseriebil är inredningen mycket väl hopskruvad och materialvalen för tanken till de bästa i klassen. Man slås också av att baksäte och benutrymme bak är stort. Trots den sluttande kupéformen räcker huvudutrymmet om man inte är alltför storväxt.

  När får vi veta mer?

  – På lördag kommer ett stort reportage i SvD Bil- och Motor. Missa inte det!

  Läs mer på SvD.se/näringsliv svd.se

  SvD

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X