1. I drömmarnas hus

SvD GRANSKAR. Socialt utsatta tjejer i Stockholm, ryska offer för trafficking och aidsdrabbade i Zambia. Det senaste decenniet har stiftelsen Kvinnoforum fått över 150 miljoner kronor för behjärtansvärda ändamål. Men samtidigt som pengarna inte räckte till så anlitade vd:n Bam Björling sitt eget företag för skattefinansierade uppdrag.

Under strecket
Publicerad
PATRIK LUNDIN
Foto: PATRIK LUNDIN
Annons

LUSAKA/STOCKHOLM Det är sommaren 2006 i Zambia, södra Afrika. En svensk ambassadtjänsteman passerar poolen vid det femstjärniga Intercontinental Hotel. När han ser vem kvinnan i en av solstolarna är blir han förvånad. Det är Kvinnoforums vd Bam Björling. I stolen bredvid ligger en av hennes mest anlitade konsulter.
– Så vitt jag minns det, vid alla de tillfällen som jag träffade Kvinno­forum där nere, så var de där tillsammans, säger Pär Eriksson, som ambassadsekreteraren heter.
Mötet vid poolen i den zambiska huvudstaden Lusaka är en del av historien om ett svenskt bidragsbygges uppgång och fall. Men det ska dröja innan ambassadpersonalen får sanningen om vd:ns och konsultens affärer klar för sig.

1. I drömmarnas hus
Karlbergsvägen 77, Stockholm. Kvinnoforums lokaler i Birkastan är på många sätt ett drömmarnas hus.
Härifrån har Bam Björling och hennes livsverk Kvinnoforum utfört en mängd projekt inom olika jämställdhetsområden. Projekt med målet att hjälpa utsatta kvinnor i allt från Stockholm till Lusaka och Eskilstuna till Moskva.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons