SvD-medarbetare prisas för flyktingreportage

Familjen Swiraklys lilla dotter dog på Medelhavet dagen då SvD:s fotograf Malin Hoelstad träffade familjen för första gången. Hon la ner kameran och försökte rädda barnet.

Malin Hoelstad och reporter Jonas Fröberg tilldelas årets Wendelapris för sina reportage om familjen.

Under strecket
Publicerad
Jonas Fröberg och Malin Hoelstad.

Jonas Fröberg och Malin Hoelstad.

Foto: SvD
Annons
Jonas Fröberg och Malin Hoelstad.

Jonas Fröberg och Malin Hoelstad.

Foto: SvD
Jonas Fröberg och Malin Hoelstad. Foto: SvD

Svenska Dagbladets reporter Jonas Fröberg och fotograf Malin Hoelstad får årets Wendelapris för bästa socialreportage. Priset delas med Expressen.

Jonas Fröberg och Malin Hoelstad har följt den syriska familjen Swiraklys väg från ett de räddades ur en flyktingbåt på Medelhavet till asylansökan och det nya livet i Sverige.

Varför ville ni göra de här reportagen?

– Vi ville berätta vad de varit med om, och om deras väg att försöka komma in i det svenska samhället. Det är inte så lätt, kan man säga, säger Malin Hoelstad.

– Både Jonas och jag känner väldigt mycket för familjen, vi har kommit dem nära. Och det är då man verkligen kan berätta historien när man träffat dem länge och kan förstå skiftningarna.

Familjen Swiraklys flyktsvd.se
Annons
Annons

Hon mötte familjen när hon var med på räddningsaktionen Gula Båtarna på Medelhavet i oktober 2015. Det var Khaled Swirakly med sin son Rodan samt Khaleds bror Tarek med frun Abeer och lilla dottern Laean.

När Laean lyftes livlös ur vattnet la Malin Hoelstad kameran åt sidan och började ge henne hjärt- och lugnräddning.

Hur gick dina tankar då?

– Innan jag åkte tänkte jag att jag vill ju ta bilder när det händer. Men det var inte ett svårt beslut, det gick inte att inte lägga kameran åt sidan. Alla hade fullt upp att försöka ta hand om dem som behövde hjälp. Jag försökte göra så mycket jag kunde, men det var två barn som inte klarade sig. Laean var ett av dem.

Hur går det för familjen i dag?

– Abeer och Tarek har fått en liten dotter, som de döpte till Malin efter mig. När jag fick höra det grät jag. Jag känner mig så hedrad, det är inte klokt att få ett litet barn uppkallat efter mig. Familjen har sin permanenta bostad i Borås, Tarek har fått börja på SFI och Abeer är mammaledig.

Men Tareks bror Khaled och hans lille son Rodan har resten av familjen, mamma och Rodans syskon, kvar i Syrien. Familjen har väntat på besked om anhöriginvandring i Sudans huvudstad Khartoum sedan i våras, men var nyligen tvungna att resa tillbaka till Syrien. Att få besked kan ta över ett år och det är dyrt att bo i Khartoum. Rodan går i skolan men Khaled har inte fått börja på SFI därför att de inte har permanent bostad.

Wendelapriset delas ut den 10 september i Södertälje.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons