SvD listar: Tio i topp i Cannes

Cannes är världens mest prestigefyllda filmfestival igång. SvD:s Jan Lumholdt är på plats på Rivieran och guidar till tio filmer han inte tänker missa på Cannes filmfestival år 2015.

Under strecket
Publicerad
Annons

La tëte haute/Standing tall (Öppningsfilm utom tävlan)
När Emmanuelle Bercots ”Betties resa” (”Elle s'en va”) hade svensk premiär 2013 fann en pricksäker recensent (denna tidnings, faktiskt) en ”roadmovie genom vackra franska landskap, hyllning till rökning och uppmuntran till sex efter 60” och än en gång en skön, karismatisk och sevärd Catherine Deneuve i titelrollen. Bercot och Deneuve återförenas nu i en berättelse om en ung grabbs uppväxt från 6 till 18 års ålder i ungdomsbrottsliga miljöer. På rollistan syns även Benoît Magimel, Sara Forestier och Rod Paradot, som har huvudrollen. Utöver att Bercot öppnar årets festival med sin film har hon även en roll i en av de franska tävlingsfilmerna i år, Maïwenns ”Mon roi”.

Le petit prince (Utom tävlan)
Det är både med förväntan och med viss bävan vi ser fram emot den första tecknade långfilmversionen av ett av 1900-talets mera unika bokverk, Antoine de Saint-Exupérys ”Lille prinsen”. Frankrike är produktionsland medan amerikanska Mark ”Kung fu panda” Osborne står för regin och brittiska Irena Brignull (”Boxtrolls”) har skrivit manus, vilket även innefattar en ramhandling i modern tid. 3D och dataanimation pareras med avsnitt som efterskapar bokens illustrationer och bland rösterna hörs Jeff Bridges som piloten, James Franco som räven, Marion Coutillard som rosen och Mark Osbornes son Riley som prinsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons