SvD Junior: Ska vi ha skoluniform i Sverige?

 Vissa privata skolor i Sverige har redan tvång på skoluniform, som här på internatskolan Lundsberg.
Vissa privata skolor i Sverige har redan tvång på skoluniform, som här på internatskolan Lundsberg. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

En ny skola som planeras att öppna i Karlstad vill införa skoluniform. Men utbildningsminister Gustav Fridolin tycker inte att det hör hemma i svenska skolor.

Under strecket
Publicerad

Gustav Fridolin, 34, utbildningsminister

Foto: Janerik Henriksson/ TT

I många länder är det vanligt att elever har skoluniform i skolan, till exempel i England. Men i Sverige har vi ingen tradition av skoluniform.

–  Anledningen är att förr, när Sverige var ett fattigt land, var det viktigt att alla skulle kunna gå i skolan. I andra länder där de har skoluniform har barn ibland inte kunnat gå i skolan för att de inte haft råd med uniformen. Så ville inte vi ha det här, ­säger ­Gustav Fridolin till SvD Junior.

I dag har vissa friskolor skol­uniformer, alltså sådana skolor som ägs och drivs privat och inte av kommunen. Skolan i Karlstad, som också kan komma att bli aktuell i Solna, Stockholm och Malmö, är en friskola. Christine Karmfalk, chef för Nordic International School som ska driva skolan i Karlstad, har sagt till ­Aftonbladet att de vill ha uniform för att det bidrar till ökad ordning och minskar märkeshetsen.

–  Vi vill förstärka känslan av en internationell skola. Vi har också så kallade hus-system där eleverna tillsammans tävlar om poäng i ordning och reda. Vi tror på att uppmuntra och belöna gott uppförande, säger Christine Karmfalk till tidningen NWT.

Gustav Fridolin, 34, utbildningsminister

Foto: Janerik Henriksson/ TT
Gustav Fridolin, 34, utbildningsminister
Gustav Fridolin, 34, utbildningsminister Foto: Janerik Henriksson/ TT

Gustav Fridolin håller inte med henne.

– Ordning sitter inte i kläderna, utan i att man har respekt för varandra.

Redan nu har skoluniform – eller klädkod som de själva kallar det – införts av samma företag på en skola i Norrköping. Karmfalk ­säger till Expressen att hon vill att det ska vara en Harry Potter-känsla över skolan, där eleverna är klädda i en ljusblå pikétröja, marinblå kofta och svarta inne­skor. Har eleverna inte de klä­derna på sig när de kommer till skolan straffas de med en varning. Efter tre varningar får de kvarsittning i 15 minuter. Enligt Christine Karmfalk är eleverna positivt ­inställda till kläderna.

–  Nu har vi den här regeln och då följer vi den tillsammans. Det finns tusentals skolor att välja på om man inte vill ha klädkod, säger hon till Expressen.

Det finns i dag inget förbud i skollagen mot skoluniform, men enligt Skolverket ska alla ha möjlighet att klä sig som de vill. Det tycker Gustav Fridolin är bra.

–  I högstadiet var jag punkare, så för mig var det viktigt att få uttrycka mig med kläder. Jag tror det är viktigt att vi tar diskussionen om utseendehets och märkeskläder i skolorna.

Att det blir mindre mobbning med skoluniform är ett argument som används av dem som vill ­införa uniform.

–  Jag förstår de argumenten, men tror inte att skoluniformen är lösningen på problemen. I stället måste vi prata om hur vi är mot varandra, säger Fridolin.

Annons
Annons
Annons
Annons