Artikelsamling

SvD Junior: Kvinnor berättar om hot och övergrepp

Senaste veckan har det skrivits mycket om kampanjen "#metoo". I den berättar kvinnor om de sexuella trakasserier de utsatts för.

Läs mer om SvD Junior om #metoo-kampanjen
#metoo har spridit sig över hela världen den senaste veckan. Hundratusentals kvinnor och tjejer vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier.
#metoo har spridit sig över hela världen den senaste veckan. Hundratusentals kvinnor och tjejer vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Det började för ett par veckor sedan med att Harvey Weinstein, som äger ett stort filmbolag i USA, anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor. Weinstein bad om ursäkt och sa att han förstod att det varit jobbigt för kvinnorna och att han ville bättra sig.

Då började fler berätta att de utsatts för sexuella kränkningar av Weinstein. Bland dem fanns några av världens mest kända skådespelare, som Angelina Jolie och Gwyneth Paltrow. Det ledde till att Weinstein fick sparken.

Många av händelserna hade skett för länge sedan. Men ingen av kvinnorna hade vågat säga något förrän nu – när fler be­rättade. De hade skämts och varit rädda att förlora sina jobb eftersom han hade mycket makt.

Att vara tysta om övergrepp kunde tjejer och kvinnor världen över känna igen sig i. För att visa sitt stöd började jättemånga ­skriva om vad de ­själva varit med om under hashtaggen "metoo" ("jag också").

SvD Juniors psykolog Jenny Jägerfeld tycker att kampanjen är bra.

–  Den är viktig för att alla ska förstå hur otroligt många kvinnor och flickor som faktiskt är drabbade. Det händer även pojkar. Många berättar aldrig om övergreppen och att bryta den tystnaden är viktigt, säger hon.

Vad kan barn lära sig av kampanjen?

–  Att respektera andra människor och deras kroppar. Vi måste börja tänka annorlunda kring vad det innebär att vara pojke och flicka. Nu lever gamla idéer kvar, till exempel att tjejer ska vara söta och snälla och killar starka, tuffa och ta för sig. Sådana tankar kan leda till att killar och män tror det är fritt fram att kommentera en tjejs utseende eller ta på hennes kropp.

Varför är det så många som inte berättar om övergreppen?

–  De skäms, fastän det givetvis är männen som begått övergreppet som borde skämmas. Eftersom det är så vanligt kan det vara så att man först inte inser att man varit utsatt eftersom man blivit så van. Det finns också väldigt många kvinnor som inte blivit trodda när de berättat.

Varför är det viktigt att ­berätta?

–  Det är viktigt för alla att höra det här, men framför allt för killar, hur otroligt vanligt det är och hur stor skada det kan göra för den som blir utsatt.

#metoo handlar mycket om tjejer som utsatts av killar – vad kan killar göra?

–  Killar bör tänka över sitt eget beteende. Har de gjort eller sagt saker som inte är okej? Är det något de bör be om ursäkt för? Genom kunskap kan man ta ansvar för sitt eget beteende och säga till om någon annan gör något som inte är okej.

Forsätt läsa om kända profiler som stöttar #metoo-kampanjen.

Zara Larsson, 19, artist

Artisten Zara Larsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Zara Larsson har ett stort Instagramkonto med över fyra miljoner följare. Där skriver hon ett långt inlägg. Bland annat: "Det är en skam att det krävs döttrar för att många av männen ska förstå hur stort problemet är."

#metoo har spridit sig över hela världen den senaste veckan. Hundratusentals kvinnor och tjejer vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT Bild 1 av 5

Artisten Zara Larsson.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 5

William Spetz.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 3 av 5

Amy Deasismont

Foto: Jonas Ekstr ömer/TT Bild 4 av 5

Molly Sandén

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 5 av 5

William Spetz.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Del 1 av 3

William Spetz, 21, skådespelare

William Spetz. Foto: Christine Olsson/TT

William Spetz skriver på Instagram: "Vi har under de senaste dagarna sett sociala medier fyllas av modiga människor som bestämmer sig för att berätta att de blivit utsatta för sexuellt våld under #metoo. Jag tycker inte vi ska sitta tysta. Vad kan vi göra för att visa att det aldrig är okej?"
Foto: Christine Olsson/TT

Amy Deasismont

Foto: Jonas Ekstr ömer/TT Bild 1 av 1

Del 2 av 3

Amy Deasismont, 25, artist

Amy Deasismont Foto: Jonas Ekstr ömer/TT

Amy Deasismont, känd under namnet Amy Diamond, skriver om hur hon utsatts för övergrepp. Hon berömmer de som vågar berätta. "Är så rörd och imponerad av alla ni som berättar. Läser allt och känner mig stärkt av alla som postar och berättar sina sanningar."

Molly Sandén

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Del 3 av 3

Molly Sandén, 25, artist

Molly Sandén Foto: Janerik Henriksson/TT

Molly Sandén berättar om ett övergrepp när hon var ung och ny som artist. Hon åkte turné­buss och kollade på film med en man. "En bit in i filmen tar han plötsligt ett hårt grepp om min nacke, vrider mitt huvud och trycker in tungan i munnen på mig samtidigt som han tar på mig", skriver hon på Instagram.

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X