De mäktiga brödernas tid har kommit

När Muslimska brödraskapet vann presidentvalet i Egypten var det en storseger för den tidigare förbjudna islamistiska rörelsen. Från ett berg i Kairo kunde högste ledaren inspirera ”bröder” i arabvärlden. Men protesterna visar att motståndet är starkt.

Under strecket
Publicerad
Mohammed Mursi.

Mohammed Mursi.

Foto: FREDRIK PERSSON
Annons

Kairo. Rasande demonstranter stormade på måndagen Muslimska brödraskapets högkvarter i den högt belägna Kairostadsdelen Moqattam. Det sandfärgade flervåningshuset stacks i brand och vandaliserades. Byggnaden, som bär rörelsens gröna emblem med två korsade svärd på taket, sammanfattar den förändring som den islamistiska rörelsen har genomgått sedan den klev fram ur skuggorna efter revolutionen 2011 och blev statsbärande. Under Hosni Mubaraks styre höll Brödraskapet till i ett litet, hemligt kontor utan skylt.

President Muhammed Mursi och Muslimska brödraskapet, där han har sina rötter, har varit föremål för enorma protester i Egypten det senaste året. Hittills har de ridit ut stormen, men efter söndagens miljondemonstrationer frågar sig många om de kommer att lyckas behålla makten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons