Annons
X
Annons
X

SvD granskar: Tusen barn placerades utan bedömning

”Vi hade ingen möjlighet att göra någon individuell bedömning som lagen kräver”, säger utvecklingssamordnaren Joachim Tevebring.

I Malmö har över 1000 ensamkommande barn placerats i HVB-hem utan att en socialsekreterare träffat barnen – trots att svensk lag kräver att barnets behov måste ses över.

SvD:s granskning av HVB-hem visar dessutom att boenden drivs utan tillstånd och att personal inte kontrolleras mot polisregistret, trots att lagen kräver det.

(uppdaterad)
Barn under samhällets vård
”Enligt socialtjänstlagen så ska man träffa barnet så att barnet får göra sin röst hörd”, säger tvecklingssamordnaren Joachim Tevebring.

”Enligt socialtjänstlagen så ska man träffa barnet så att barnet får göra sin röst hörd”, säger tvecklingssamordnaren Joachim Tevebring. Foto: Jessica Gow/ TT

När fler ensamkommande barn kommit till Sverige är fler barn än någonsin i behov av samhällets stöd. Många av dem behöver placeras på familjehem, jourhem, Hem för vård eller boende (HVB), eller liknande boenden.

SvD har i en rad artiklar granskat brister i placeringen av barn i familjehem, där kommuner gång på gång bryter mot lagen när familjehemmen som barnen hamnar i inte kontrolleras – vilket lett till att barn hamnat hos brottslingar.

Det saknas dessutom ofta en bedömning av hur barnet mår och vad barnet behöver, trots att socialtjänstlagen kräver det.

Annons
X

Mönstret går igen även i placeringen i HVB-hem, som är en verksamhet är inriktad på behandling, omvårdnad och stöd.

I Malmö har över tusen ensamkommande barn placeras i HVB-hem utan att ansvarig socialsekreterare träffat barnen, enligt Joachim Tevebring, utvecklingssekreterare i Malmö som arbetar med Lex Sarah-utredningar.

Det kom 200-300 barn per natt till Malmö under en period. Vi hade ingen möjlighet att göra någon individuell bedömning som lagen kräver.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Malmö har Lex Sarah-anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg för att placeringen av barnen inte skett enligt socialtjänstlagen.

  – Det kom 200-300 barn per natt till Malmö under en period. Vi hade ingen möjlighet att göra någon individuell bedömning som lagen kräver, säger Joachim Tevebring.

  I en av anmälningarna som SvD tagit del av har 277 ensamkommande barn placerats på HVB-hem utan att träffa en socialsekreterare.

  Konsekvensen blir att kommunerna saknar kunskap om barnens behov, och vet heller inte vilka barnen är som placeras tillsammans. Barnens rättssäkerhet hotas, enligt anmälan.

  – Det här är jättetråkigt. Enligt socialtjänstlagen så ska man träffa barnet så att barnet får göra sin röst hörd, säger Joachim Tevebring.

  Enligt socialtjänstlagen så ska man träffa barnet så att barnet får göra sin röst hörd.

  Han berättar att barnen placerats på kommunens egna HVB-hem men även hos privata aktörer.

  I flyktingvågens spår har antalet HVB-hem ökat kraftigt. De senaste åren har antalet HVB-hem ökat med omkring en tredjedel till 1400 stycken, enligt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, – som sköter tillsynen.

  Men alla boenden lever inte upp till kraven om att tillgodose barnens omsorgsbehov.

  SvD har granskat 95 ärenden från Ivo gällande HVB-hem. Kartläggningen visar att hemmen i flera fall startar utan tillstånd och att personalen som arbetar med barnen sällan kontrolleras mot polisregistret, trots att lagen om registerkontroll kräver det. I cirka hälften av ärendena saknades registerutdrag från personalen.

  Granskningen visar även att barn som placerats i HVB-hem missbrukar droger trots att personal ska ha uppsikt över ungdomarna. Barn som mår psykiskt dåligt och skadar sig själv får bristande stöd. Barn larmar även om att hygien och tillgång på toalett och dusch kan vara ett problem.

  Samtidigt halverar Ivo antalet kontrollbesök på HVB-hemmen till en per år istället för två.

  Så sent som förra veckan stängde Ivo ett hem med elva ensamkommande flyktingbarn i Arboga. Boendet saknade tillstånd från Ivo och hade heller inget avtal med kommunerna som placerat barn där. Barnen togs därifrån.

  Boendet startades av ett privat företag som förekommit tidigare SvD:s granskning.

  Barn under samhällets vård – läs SvD:s granskning

  svd.se

  "Rättsosäker" situation för ensamkommande barn

  svd.se

  Kommunernas krav för att klara flyktingsituationen

  svd.se
  Annons

  ”Enligt socialtjänstlagen så ska man träffa barnet så att barnet får göra sin röst hörd”, säger tvecklingssamordnaren Joachim Tevebring.

  Foto: Jessica Gow/ TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X