Annons
X
Annons
X

Skuldsatt tjänade 90 000 i månaden på familjehemsbarn

Minst fem barn placerades hos samma familjepappa, trots att han hade stora skulder. Det upptäckts först efter att ett barn larmat sin kommun. Socialtjänsten kontrollerade aldrig mannen före placeringen. Fem barn innebär en statlig ersättning på 90 000 kronor i månaden.

(uppdaterad)
Barn under samhällets vård
Foto: Linus Sundahl-Djerf

**Kommunerna brister **i kontrollen av familjehem – hem där barn placeras som inte kan bo hos sina föräldrar eller som saknar familj. SvD:s granskning visade att följden har blivit att barn har placerats hos dömda brottslingar, gravt skuldsatta personer eller hos personer som saknar omsorgsförmåga.

I ett fall som SvD granskat närmare var flera barn placerade hos en man i 40-årsåldern i Eskilstuna, trots att han har aktuella kreditskulder på över 230 000 kronor hos Kronofogden. Barnen hade skickats till familjehemspappan via ett privat företag från tre olika kommuner.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Faco, Familjevårdens centralorganisation, som företräder 600 familjehem, rekommenderar att en familj ska ha max två barn.

  Annons
  X

  – Vi säger max två placeringar, eftersom det motsvarar en heltidstjänst att ta hand om de barnen, säger Barbro Bengtsson, ordförande i Faco.

  Ett familjehem som dessutom har skulder ska i normala fall inte alls godkännas, menar hon. Det måste vara tydligt att familjehemmet inte ställer upp enbart för en ekonomisk vinning.

  – Att ha stora skulder skulle aldrig godkännas i en utredning. Man ska ha en ren ekonomi och inte ställa upp för pengar, säger Barbro Bengtsson.

  Ett av barnen i Eskilstuna larmade sin placeringskommun Karlstad om situationen i hemmet. Barnet berättade att personer i hemmet ofta var berusade och att det var mycket bråk.

  I en anteckning från Inspektionen för vård och omsorg står även det att hyresvärden varnat om mannens skulder och att "ungdomar inte var under uppsyn av vuxna i lägenheten".

  Familjehemspappan säger till socialtjänsten att inget av det stämmer.

  – Vi åkte till adressen för att Karlstads kommun bett om utredningshjälp och för att vi fått in en anmälan om att flera barn var placerade där, berättar Petra Robach, på socialtjänsten i Eskilstuna.

  Syftet med besöket var att bland annat se om det fanns flera barn i hemmet. När socialtjänsten kom fram till platsen så var det mellan sex och åtta barn i bostaden.

  – Jag är inte helt säker på antalet, men det var flera barn där, säger Petra Robach.

  Men det privata företaget som förmedlande familjehemspappan till kommunerna uppger till SvD att de hade placerat fem barn hos mannen.

  De familjer som ställer upp som familjehem får betalt i skattepengar, antingen direkt av socialtjänsten eller via privata företag. Kommuner kan i sin tur söka ersättning från Migrationsverket. Enligt SKL:s riktlinjer kan en familj få mellan cirka 12 000 till uppemot 19 000 kronor per månad och per barn.

  Företaget berättar att det erbjuder 18 000 kronor i månaden för ett barn. Företaget får 1900 kronor per dygn per barn från kommunerna och uppger att de samarbetar med minst 50 familjehem.

  Vd:n för företaget säger till SvD att de borde ha kontrollerat mannen bättre.

  Företag servar oss med en utredning, vi har upptäckt under året att utredningarna kan vara väldigt bristfälliga

  – Vi hade inte vetskap om att han hade skulder, så här i efterhand så kanske vi borde ha kollat upp det själva och vi kanske aldrig hade placerat om vi sett att det fanns sådana skulder, säger Johanna Möller, vd på Pangea familjehemsvård.

  Hur ser ni på lämpligheten att så många barn placerades där?

  – Att ha fem barn placerade hos sig, det är så det ser ut i familjehem i dag när det gäller ensamkommande barn.

  Det finns inga tydliga riktlinjer kring hur många barn som kan vara placerade i ett familjehem. Kommunen som har placeringsansvaret måste däremot utreda och bedöma familjehemmet och avgöra lämpligheten i att familjen tar emot flera barn, enligt IVO.

  Karlstad kommun, som hade flera barn boende hos mannen, valde att avsluta sin placering med omedelbar verkan. Orosanmälningar gjordes även till Hällefors och Arboga kommun.

  På Arboga kommun säger socialchefen till SvD att det aldrig gjordes någon egen utredning av familjehemspappan.

  Kommunen kände heller inte till att det bodde flera placerade barn i lägenheten.

  – I hanteringen av ensamkommande barn så finns det inga rutiner. Vi placerar och undersöker sen och hoppas att det fungerar, situationen är kaotisk, säger Marjo Savelius, socialchef i Arboga kommun.

  I SvD:s granskning av ärenden från Inspektionen för vård och omsorg, får kommuner gång på gång kritik för att de överlåter ansvaret för barnen och familjehemmen på privata aktörer.

  – Företag servar oss med en utredning, vi har upptäckt under året att utredningarna kan vara väldigt bristfälliga, säger Marjo Savelius till SvD.

  SvD har sökt familjehemspappan flera gånger utan framgång.

  Annons
  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 8
  Bild 2 av 8
  Bild 3 av 8
  Bild 4 av 8
  Bild 5 av 8
  Bild 6 av 8
  Bild 7 av 8
  Bild 8 av 8
  Annons
  X
  Annons
  X