Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Bildspecial: SvD-fotograf tog en av årets bästa

Årets Bild, Sveriges största tävling för professionella fotografer, är avgjord.
Av totalt 4 946 tävlingsbidrag fick 29 fotografer pris för sina bilder. Svenska Dagbladets Pi Frisk var en av dem.

Foto: Pi Frisk/Svenska Dagbladet Bild 1 av 1

Bild 1 av 11

Foto: Pi Frisk/Svenska Dagbladet

**Svenska Dagbladets fotograf **Pi Frisk vann tredje pris i porträttklassen med sin bild på Konstantin. Bilden ingick i ett reportage om barnen från Tjernobyl på läger i Västmanland.

– Det bästa på lägret är att bada. När jag kom hit kände jag ingen och nu känner jag alla. Det är bra här, men jag saknar min familj ibland, sa Konstantin, eller Kostia som kompisarna kallar honom, när SvD träffade honom i somras.

SvD har samlat vinnarbilderna:

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Wennman Bild 1 av 1

Bild 2 av 11

Årets Bild

Foto: Magnus Wennman

Årets Bild togs av Aftonbladets Magnus Wennman.

Hemma i Bagdad finns dockorna, leksakståget och bollen kvar, det är dem Lamar 5 år ofta pratar om när hemmet kommer på tal.

Juryns motivering:
"Årets Bild är tagen av en extremt stilsäker fotograf med en medvetenhet om vad som händer både inuti och utanför kameran. Det är en empatisk, mogen fotograf som har något på hjärtat.

Årets Bild skriker inte ut sitt budskap; det är en poetisk bild som med sin skönhet fängslar oss och ger oss lust att stanna upp och betrakta den för att tränga in i berättelsen.

Bilden förmedlar normalitet i en onormal situation. Barn anpassar sig till allt, även i krigstider. Verkligheten kontrasteras här mot barnets vackra, trygga sömn. Bilden är otroligt sorgsen, men samtidigt berättar den om den mänskliga styrkan och viljan att överleva. Det är en tankeväckande berättelse. En fantastisk bild."

Annons
X
Annons
X
Foto: Pi Frisk/Svenska Dagbladet Bild 1 av 1

Bild 3 av 11

Portätt tredje pris

Foto: Pi Frisk/Svenska Dagbladet

I april 1986 exploderade den fjärde reaktorn i kärnkraftverket i Tjernobyl och hundratusentals människor drabbades. Än i dag är förhållandena svåra för stora delar av befolkningen i närområdet. Trots att det skulle dröja ytterligare 20 tills att Kostia var född är han och de andra barnen på Tjernobyllägret i Västmanland ännu drabbade av följderna efter katastrofen.

Juryns motivering:
"Ett porträtt av barndomen, där vi kan föreställa oss att pojken med den frånvarande blicken och skrubbsåret på knäet strax springer ut och leker."

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Anders Hansson fick även pris för Årets fotograf.

  Foto: Anders Hansson/DN Bild 1 av 1

  Bild 4 av 11

  Nyhetsbild utland första pris

  [object Object]
  Anders Hansson fick även pris för Årets fotograf. Foto: Anders Hansson/DN

  Stad i skräck. Den 13 november utfördes en rad terrorattentat utanför Stade de France i Paris och på olika platser i Paris 10 och 11 arrondissement. 129 människor dog och 352 skadades. Undantagstillstånd infördes av den franska regeringen och folksamlingar förbjöds. Två dagar senare, på söndagkvällen hade för första gången människor börjat samlas på Place de la Republique. Helt plötsligt springer 15 000 människor i panik.

  På restauranger kastar sig folk på golven, en del börjar bygga barrikader. På ett par minuter töms torget och bara tungt beväpnad polis är kvar. 15 minuter senare konstateras att det var falskt alarm. En glödlampa hade exploderat och utlöst paniken.

  Juryns motivering:
  "Det här är vad terror handlar om, och det här är vad nyhetsbild handlar om."

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Roger Turesson/DN Bild 1 av 1

  Bild 5 av 11

  Nyhetsbild utland andra pris

  Foto: Roger Turesson/DN

  Flera tusen flyktingar som varit strandade på tågstationen i Budapest går till fots i en lång desperat marsch mot den österrikiska gränsen. De förklarar att de till inget pris vill hamna på de ungerska flyktingförläggningarna, eftersom de fruktar att det ska stoppa deras planer på att ta sig till andra europeiska länder. Till en början finns en oro att kravallpolis ska spärra av vägen men väl ute på motorvägen ökar hoppet om att nå Tyskland och Sverige.

  Juryns motivering:
  "Det är lätt att identifiera sig med den unga pappan som vandrar längs motorvägen. Han utstrålar kärlek och omsorg om sitt barn, men samtidigt oro inför en osäker framtid. Mannen som fotograferar flyktingarna från bron ovanför tillför bilden en extra dimension."

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet Bild 1 av 1

  Bild 6 av 11

  Nyhetsbild Sverige tredje pris

  Foto: Bosse Nilsson/Kristianstadsbladet

  Vid ett besök på flyktingförläggningen på Brobysjukhuset blir migrationsminister Morgan Johansson (S) attackerad med en brandsläckare av en manlig asylsökande. Säpo-vakter och kommunpolitikern Anders Bengtsson som är kampsportsutbildad brottade ner mannen. Några månader senare gjorde mannen en knivattack mot en dansk polis som blev svårt skadad ”Jag blev överraskad och lite skrämd", säger migrationsministern efteråt.

  Juryns motivering:
  "En klassisk ögonblicksbild. En nyhetsbild av en dramatisk händelse fångad i rätt ögonblick."

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Urban Andersson/Aftonbladet Bild 1 av 1

  Bild 7 av 11

  Nyhetsbild Sverige andra pris

  Foto: Urban Andersson/Aftonbladet

  Högdalen. Klockan är snart sju på morgonen och om en timme ska en av de största avhysningarna av romer någonsin i Sverige inledas. De sliter och svettas för att rädda så mycket de kan undan polisen och Kronofogden. När Kronofogden och polisen kommer till platsen har de flesta romerna gett sig av och bara ett fåtal av vagnarna är kvar. Människor sätts i rörelse, irrar runt, utan att veta vart de ska ta vägen. Få känner till eller vågar bege sig till stadens härbärge, där Stockholms stad erbjuder sängplats i fyra nätter. Städare i gula skyddskläder röjer upp bland sopor och trasiga madrasser. Elenas husvagn är spårlöst försvunnen, men efter tre veckor har hon och hennes man byggt en koja på samma plats.

  Juryns motivering:
  "Det krävs mod att lämna händelsernas centrum för att leta efter ett annat perspektiv, vilket denna fotograf har gjort. Resultatet är en stark bild som symboliserar ett komplext skeende."

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Pavel Koubek/Icon Photography Bild 1 av 1

  Bild 8 av 11

  Vardagsliv Sverige tredje pris

  Foto: Pavel Koubek/Icon Photography

  Studenten, en galen dag fylld av glädje och champagne men också med lite tårar och sorg. Stunden innan dörrarna på Virginska skolan i Örebro öppnas för utspringet inser Ludwig Jansson att det är sista gången alla är samlade, känslorna tar över och han kan inte hålla tårarna inne. Kompisen Manne Nilsson tar honom åt sidan, håller om, tröstar.

  Juryns motivering:
  "Två unga vänner vid ett vägskäl i livet. En epok är slut och högtidsstunden är fylld av både lycka och vemod, två känslor som fotografen lyckats fånga i en bild fylld av äkthet."

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Jeppe Gustafsson Frilans/Östgöta Correspondenten Bild 1 av 1

  Bild 9 av 11

  Sportbild tredje pris

  Foto: Jeppe Gustafsson Frilans/Östgöta Correspondenten

  RM för Pojkar 15 år mellan KFUM Linköping och Huddinge Basket. KFUM:s nr 7 Erik Berggren flög in i sekretariatet.

  Juryns motivering:
  "Sport är en stor del av människors vardag, skildrad på ett fint sätt av en uppmärksam fotograf som fångat ett oväntat ögonblick."

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Ludvig Thunman Bild 1 av 1

  Bild 10 av 11

  Sportbild första pris

  Foto: Ludvig Thunman

  Sveriges Zlatan Ibrahimovic jublar efter att han gjort 0-2 under fotbollsmatchen i EM-kvalets playoff mellan Danmark och Sverige den 17 november 2015 i Kö penhamn.

  Juryns motivering:
  "Årets största sporthändelse i Sverige fångad i en bild. Och vilken bild! Den har allt: ansiktsuttryck, kroppsspråk, handgester och munnar som jublar över Zlatan Ibrahimovics mål som säkrar Sveriges plats i det kommande EM-slutspelet."

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Daniel Nilsson frilans DN Bild 1 av 1

  Bild 11 av 11

  Kultur och Nöje andra pris

  Foto: Daniel Nilsson frilans DN

  "Cosplay" är en stor växande kultur som lockar fler och fler människor att klä ut sig till karaktärer från spel, film eller serier. Flera gånger om året anordnas mässor för entusiaster som lägger ner flera tusentals kronor på sina kostymer. Hani Abbas är utklädd till Poison Ivy från Batman och Elin "Cat" Jakobsson som är Spooky Boogie från animen ”Psycho pass” fikar backstage under ComicCon mässan i Malmö.

  Juryns motivering:
  "Fotografen har valt ett bildspråk som passar ämnet, en subkultur som inte syns ofta."

  Tävlingens främsta syfte är att främja bildjournalistik och skickligt utförda yrkesprestationer inom journalistiken. Priserna har delats ut i Jönköping på lördagen.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X