Annons
X
Annons
X

SvD förstärker politik- och utrikesområdet

Två tunga rekryteringar – SvD stärker bevakningen på politik- och utrikesområdet.

Claes Lönegård, reporter på nyhetsmagasinet Fokus, blir politikreporter på SvD.

SR-journalisten Maria Georgieva har värvats som SvD:s korrespondent i Moskva.

Maria Georgieva och Claes Lönegård, nya reportrar på SvD

Maria Georgieva och Claes Lönegård, nya reportrar på SvD Foto: Yvonne Åsell/ Anders Ahlgren

32-årige Claes Lönegård har jobbat på Fokus i åtta år. Han tar nu klivet in i dagstidningsvärlden och blir nyhetsreporter med inriktning på politik på SvD.

– Det känns kul och spännande. Förhoppningsvis blir det mer nyhetstempo nu. Det ska bli roligt med nya kollegor och en ny publik, säger han.

Den nya anställningen innebär att nyhetsmagasinets långa reportage nu byts ut mot fler och kortare artiklar.

Annons
X

Claes Lönegård, ny politikreporter till SvD. Foto: Svenska Dagbladet

– Jag hoppas ändå få en möjlighet att fördjupa mig och skriva längre texter. I vilket fall är det intressant att skriva om politik i en tid när det händer så mycket i svensk politik och mycket står på spel, säger Claes Lönegård.

30-åriga Maria Georgieva, i dag anställd vid Kulturradion på Sveriges Radio, blir SvD:s nya korrespondent i Moskva. Hon har tidigare arbetat bland annat på SVT och bevakat Östeuropa som frilansjournalist. Maria Georgieva tillträder sin tjänst den 1 mars efter att SvD:s nuvarande Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén går över till Dagens Nyheter.

Maria Georgieva – SvD:s nya Moskva-korrespondent. Foto: Yvonne Åsell

– Det känns som ett naturligt steg att ta. Jag har ju bevakat Östra Europa i några år nu för flera medier. Det är spännande tider nu i Ryssland när rubeln faller. Jag är väldigt nyfiken på hur det ryska samhället påverkas, säger hon.

Vad anser du om svensk medias Rysslandsbevakning?

– Jag ser för för få reportage som skildrar vanliga ryssars liv och hur den politiska utvecklingen påverkar dem. Det är det jag vill föra fram, inte bara nyheter om Putin.

SvD:s chefredaktör Fredric Karén tror att värvningarna kommer att stärka SvD:s position.

– Jag är väldigt glad att Maria och Claes valt att komma till SvD. De har egenskaper som kommer att hjälpa oss att fortsätta den spännande utvecklingsresa som vi påbörjade för ett par år sedan, säger han.

Fredric Karén tror att de två välrutinerade reportrarna kommer att fylla en viktig plats på SvD.

– Claes har under sina år på Fokus tagit grepp och berättat viktiga historier om svensk inrikespolitik som fått mycket uppmärksamhet. Han blir ett utmärkt tillskott till vår redan vassa, nyhetsfokuserade politikgrupp. Maria har genom jobb på såväl SVT som SR visat att hon är en modern utrikesreporter med en stark vilja att berätta om både de stora politiska skeendena och hur det påverkar människorna som bor där. Hennes bulgariska bakgrund och stora kunskaper om östra Europa, Ryssland och Balkan gör henne extra väl lämpad att bevaka den regionen, som står högt på SvD:s journalistiska agenda.

Annons
Annons
X

Maria Georgieva och Claes Lönegård, nya reportrar på SvD

Foto: Yvonne Åsell/ Anders Ahlgren Bild 1 av 3

Claes Lönegård, ny politikreporter till SvD.

Foto: Svenska Dagbladet Bild 2 av 3

Maria Georgieva – SvD:s nya Moskva-korrespondent.

Foto: Yvonne Åsell Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X