Piloten Kalle Schmidt jobbar för företaget Storm Heliworks och ryckte in från sin semester för att släcka skogsbränderna.
Piloten Kalle Schmidt jobbar för företaget Storm Heliworks och ryckte in från sin semester för att släcka skogsbränderna. Foto: Adam Wrafter

Brandhjältarna kallades in för sent: ”Ett systemfel”

SvD I FÅGELSJÖ | I skuggan av italienska brandflyg och polska brandmän har civila helikopterföretag i Sverige rensat scheman och kallat in piloter från semestern för att delta i kampen mot skogsbränderna.

SvD följde med i luften ovanför förödelsen tillsammans med piloten Kalle Schmidt, som inleder sina pass varje morgon klockan 04.

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 03:00 ringer väckarklockan inne på hotell Mysoxen i Sveg. På en kvart är Kalle Schmidt redo: svart overall över shorts och t-shirt, rullväskan ligger färdigpackad på den grå heltäckningsmattan. Hotellnyckeln lämnar han i en brevlåda på trähusets baksida – ”vi lämnar aldrig nåt, vi vet ju aldrig om vi kommer tillbaka hit i natt igen.”

Ute på parkeringen är luften sval och himlen pausad nånstans mittemellan skymnings- och gryningsljus. Vägen mellan Sveg och Fågelsjö ligger öde. Under tystnad äter helikopterpiloterna Kalle Schmidt och Erik Lindström minibaguetter med ost och skinka som en vänlig själ i Mysoxens reception skickat med dem.