X
Annons
X
Piloten Kalle Schmidt jobbar för företaget Storm Heliworks och ryckte in från sin semester för att släcka skogsbränderna. Foto: Adam Wrafter

Brandhjältarna kallades in för sent: ”Ett systemfel”

SvD I FÅGELSJÖ | I skuggan av italienska brandflyg och polska brandmän har civila helikopterföretag i Sverige rensat scheman och kallat in piloter från semestern för att delta i kampen mot skogsbränderna.

SvD följde med i luften ovanför förödelsen tillsammans med piloten Kalle Schmidt, som inleder sina pass varje morgon klockan 04.

Klockan 03:00 ringer väckarklockan inne på hotell Mysoxen i Sveg. På en kvart är Kalle Schmidt redo: svart overall över shorts och t-shirt, rullväskan ligger färdigpackad på den grå heltäckningsmattan. Hotellnyckeln lämnar han i en brevlåda på trähusets baksida – ”vi lämnar aldrig nåt, vi vet ju aldrig om vi kommer tillbaka hit i natt igen.”

Ute på parkeringen är luften sval och himlen pausad nånstans mittemellan skymnings- och gryningsljus. Vägen mellan Sveg och Fågelsjö ligger öde. Under tystnad äter helikopterpiloterna Kalle Schmidt och Erik Lindström minibaguetter med ost och skinka som en vänlig själ i Mysoxens reception skickat med dem.

Piloten Kalle Schmidt jobbar för företaget Storm Heliworks och ryckte in från sin semester för att släcka skogsbränderna.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 10

Arbetsdagen börjar tidigt. Helikoptrarna står bara still knappt fyra timmar om dagen. Kalle Schmidt och kollegan Erik Lindström sätter sig i bilen i Sveg vid 3-tiden på morgonen.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 10

En vänlig själ i hotellreceptionen har skickat med piloterna mackor. I bilen längs med Europaväg 45 äter de en spartansk frukost.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 10

På hotell Mysoxen i Sveg packar Kalle Schmidt egentligen aldrig upp väskorna. Piloterna kan omdirigeras när som helst om nya bränder blossar upp. Om inte återvänder han till ett nytt rum i Sveg ikväll.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 10

Det avbrända området i skogarna kring Fågelsjö beräknas till över 4 000 hektar, och utgör därmed en av de största bränderna under sommaren 2018.

Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 10

Mycket ska fixas innan avfärd på morgonen. Vid fyratiden står både pilot och helikopter redo för dagens arbetspass.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 10

På en öppen äng utanför samhället Fågelsjö har de en tillfällig bas där helikoptrarna står. Nära branden, men ändå på behörigt avstånd. Kvinnan i granngården bjuder på kaffe och brer mackor, trots den störda nattsömnen.

Foto: Adam Wrafter Bild 7 av 10

Godispapper och tomma Festisförpackningar mellan helikoptersätena skvallrar om hektiska dagar. 30–40 lyft i timmen kan det bli, beroende på avståndet mellan vatten och brand.

Foto: Adam Wrafter Bild 8 av 10

Brandbyttan fylls upp i närmaste vattendrag för att sedan flygas ut och tömmas över de områden som brinner eller ryker.

Foto: Adam Wrafter Bild 9 av 10

Det kommer att ta många år innan skogen kring Fågelsjö återhämtar sig igen.

Foto: Adam Wrafter Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X