X
Annons
X
Piloten Kalle Schmidt jobbar för företaget Storm Heliworks och ryckte in från sin semester för att släcka skogsbränderna.
Piloten Kalle Schmidt jobbar för företaget Storm Heliworks och ryckte in från sin semester för att släcka skogsbränderna. Foto: Adam Wrafter

Brandhjältarna kallades in för sent: ”Ett systemfel”

Långläsning

SvD I FÅGELSJÖ | I skuggan av italienska brandflyg och polska brandmän har civila helikopterföretag i Sverige rensat scheman och kallat in piloter från semestern för att delta i kampen mot skogsbränderna.

SvD följde med i luften ovanför förödelsen tillsammans med piloten Kalle Schmidt, som inleder sina pass varje morgon klockan 04.

Klockan 03:00 ringer väckarklockan inne på hotell Mysoxen i Sveg. På en kvart är Kalle Schmidt redo: svart overall över shorts och t-shirt, rullväskan ligger färdigpackad på den grå heltäckningsmattan. Hotellnyckeln lämnar han i en brevlåda på trähusets baksida – ”vi lämnar aldrig nåt, vi vet ju aldrig om vi kommer tillbaka hit i natt igen.”

Ute på parkeringen är luften sval och himlen pausad nånstans mittemellan skymnings- och gryningsljus. Vägen mellan Sveg och Fågelsjö ligger öde. Under tystnad äter helikopterpiloterna Kalle Schmidt och Erik Lindström minibaguetter med ost och skinka som en vänlig själ i Mysoxens reception skickat med dem.

Piloten Kalle Schmidt jobbar för företaget Storm Heliworks och ryckte in från sin semester för att släcka skogsbränderna.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 10

Arbetsdagen börjar tidigt. Helikoptrarna står bara still knappt fyra timmar om dagen. Kalle Schmidt och kollegan Erik Lindström sätter sig i bilen i Sveg vid 3-tiden på morgonen.

Foto: Adam Wrafter Bild 2 av 10

En vänlig själ i hotellreceptionen har skickat med piloterna mackor. I bilen längs med Europaväg 45 äter de en spartansk frukost.

Foto: Adam Wrafter Bild 3 av 10

På hotell Mysoxen i Sveg packar Kalle Schmidt egentligen aldrig upp väskorna. Piloterna kan omdirigeras när som helst om nya bränder blossar upp. Om inte återvänder han till ett nytt rum i Sveg ikväll.

Foto: Adam Wrafter Bild 4 av 10

Det avbrända området i skogarna kring Fågelsjö beräknas till över 4 000 hektar, och utgör därmed en av de största bränderna under sommaren 2018.

Foto: Adam Wrafter Bild 5 av 10

Mycket ska fixas innan avfärd på morgonen. Vid fyratiden står både pilot och helikopter redo för dagens arbetspass.

Foto: Adam Wrafter Bild 6 av 10

På en öppen äng utanför samhället Fågelsjö har de en tillfällig bas där helikoptrarna står. Nära branden, men ändå på behörigt avstånd. Kvinnan i granngården bjuder på kaffe och brer mackor, trots den störda nattsömnen.

Foto: Adam Wrafter Bild 7 av 10

Godispapper och tomma Festisförpackningar mellan helikoptersätena skvallrar om hektiska dagar. 30–40 lyft i timmen kan det bli, beroende på avståndet mellan vatten och brand.

Foto: Adam Wrafter Bild 8 av 10

Brandbyttan fylls upp i närmaste vattendrag för att sedan flygas ut och tömmas över de områden som brinner eller ryker.

Foto: Adam Wrafter Bild 9 av 10

Det kommer att ta många år innan skogen kring Fågelsjö återhämtar sig igen.

Foto: Adam Wrafter Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X