Annons
X
Annons
X

Tusentals incidenter i polisens särskilda "flyktingkod"

SvD AVSLÖJAR: Sedan oktober 2015 för polisen ett register över insatser vid bland annat flyktingboenden. Händelserna har rapporterats i en särskild kod, R291, som inte offentliggjorts.

SvD kan nu avslöja att den innehåller tusentals incidenter – allt från misshandel och bråk till självmordsförsök, psykisk sjukdom och bombhot.

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande

Foto: Anders Ahlgren och TT

Situationen på Sveriges tusentals olika asylboenden har i stort varit okänd för allmänheten. En orsak är att Nationella operativa avdelningen, NOA, hos polisen tidigare bedömt att all information kopplad till flyktingströmmen ska vara hemlig.

Händelserna har fått en särskild så kallad relationskod: 291, något som DN rapporterat om tidigare i år.

”Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /.../ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår.”

Annons
X

Så skrev NOA tidigare i ett dokument som tidningen tog del av. Varje anmälan "där målsäganden, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant måste märkas med den särskilda koden 291”. Detsamma ska gälla brott eller händelser som är kopplade till platser eller fastigheter kring flyktingmottagande.

Mer än så fick ingen veta.

Det var i oktober i fjol, när flyktingströmmen till Sverige var mycket stor som polisen hade många utryckningar på larm om våld, hot, mordbränder och andra brott vid olika asylboenden. Det var då NOA införde den särskilda relationskoden för alla ärenden ”som berör migrantsituationen”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  SvD kan nu avslöja att det under kod 291 döljer sig över 5 000 inrapporterade händelser.

  I en riksomfattande lista över kod 291 som SvD tagit del av, framträder bilden av en svår och orolig situation för asylsökande, polis och personal på flyktingboenden.

  SvD har sammanställt informationen från incidenterna som samlats under polisens kod 291. Foto: Anders Ahlgren, SvD

  Under de cirka fyra månader som ärenden förts in under koden så har det rapporterats flera typer av brott och incidenter. Här syns många fall av våldsbrott och hot; 450 rapporterade bråk, 559 registrerade fall av misshandel, nio rån, 194 fall av olaga hot och fyra våldtäkter.

  Dessutom finns här 37 fall av självmordsförsök, 26 sjukdomsfall, 42 ärenden registrerade som "psykiskt sjuk" och tre dödsfall. Ärendena är spridda i hela landet, alla tidpunkter på dygnet och under alla veckans dagar.

  Under koden 291 ingår även två bombhot, 58 bränder, 239 fall av automatlarm från brand och 96 försvunna personer.

  Att polisen står under hård press framgår tydligt. Utöver de incidenter som redan nämnts finns även 161 polisinsatser, 912 "bevakningsuppdrag", 109 fall av "utredningsarbete" och 869 kontroller av person eller fordon.

  Informationen som SvD tagit del av säger ingenting om brotten gått att styrka och om det funnits misstänkta, den säger heller ingenting om vem som ligger bakom eventuella brott eller incidenter. En officiell rapport ska komma ut från polisen den 19 februari.

  Nationella operativa avdelningen, Noa, leder insatsen "Alma" som rör allt från gränskontroller till brottsbekämpning kopplat till flyktingströmmen. Alla regioner inom polisen har avsatt personal för att arbeta med "Alma".

  – Det rör sig om fler fall än de siffror du har fått ut, det kan jag säga. Det är en jättestor utmaning, det är en påtaglig situation på boendena. Människor sätts samman med andra traumatiserade människor. Det finns en osäker vardag och en oro över att skickas tillbaka, minsta rubbning i vardagen kan trigga igång en händelse, säger Tomas Wallberg, kommenderingschef vid Noa, till SvD.

  Och situationen blir allt allvarligare.

  – Vi ställdes i höstas inför överfulla boenden och människor som inte mådde bra. Nu finns en ökad benägenhet till grövre våld, det en känsla vi har. Det är inte en spekulation, men det är inte heller bekräftat. Det finns ändå en logik i att det blir så här.

  Hur menar du då?

  – Situationen blir allt mer pressad, konflikterna blir mer uppenbara när man är tillsammans en längre tid. Jag kan inte säga annat än att det här är en stor utmaning.

  Hur ser du på att informationen i kod 291 inte skulle ut till allmänheten?

  – Det är tråkigt att det blivit så, vi kan säkert utveckla vår förmåga att kommunicera. Vi är väldigt positivt inställda till att ha dialog med media. Men att handlingen inte lämnas ut är något som finns i förvaltningslagen, handlingen finns helt enkelt inte. Alltså finns inget att lämna ut. I dialog med er så har vi varit öppna, så det är olyckligt att det kallats för en mörkning, säger Tomas Wallberg.

  Annons
  Foto: Anders Ahlgren och TT Bild 1 av 2

  SvD har sammanställt informationen från incidenterna som samlats under polisens kod 291.

  Foto: Anders Ahlgren, SvD Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X