Annons
X
Annons
X

Svenska pensionsjättar vill satsa i Spotify

Minst en AP-fond, AMF och Alecta och, enligt källor, även Wallenbergsfären är intresserade av att gå in med stora belopp i Spotifys nya finansieringsrunda. Summorna som diskuteras är mellan 250 och 500 miljoner kronor, kan SvD Näringsliv avslöja.

Musiktjänsternas krig
[object Object]
Spotifys kontor i Stockholm. Foto: Lars Pehrson

Det är första gången stora svenska institutionella ägare visar intresse för att investera i den svenska musiktjänsten. När Spotify, med vd Daniel Ek, var ett ungt bolag fick man kalla handen från så väl Wallenberg som Stenbeck. Men i dag, med en börsnotering i horisonten, ser det annorlunda ut.

På onsdagen avslöjade SvD Näringsliv att Spotify är i färd med en ny finansieringsrunda. Och i år är även svenska institutionella ägare inbjudna att delta.

– Om Sverige kan ta fram några globalt snabbväxande teknikbolag vore det dumt av oss att inte vara med, säger en högt uppsatt person med insyn i processen.

Annons
X

Totalt söker Spotify 500 miljoner dollar, motsvarande knappt 4,3 miljarder kronor. Förra året avslutades en likvärdig runda. Det innebär att Spotify på bara ett år sökt över 8 miljarder kronor i externt kapital. Nytt för i år är att köparna blir erbjudna rabatterade aktier om bolaget börsnoteras.

– Investerare som kommer in så här sent behöver något extra. Enbart kapitalandelar räcker inte långt i det här läget, därför erbjuds även en aktierabatt, säger den brittiska musikindustrianalytikern Mark Mulligan till SvD Näringsliv.

En handfull svenska institutioner är intresserade. Bland bolagen som nu diskuterar en investering finns pensionsjättarna AMF, Alecta och en eller flera AP-fonder. Även Wallenbergfamiljen ska vara intresserad genom något av sina ägarbolag. Men från Investor, som idag kom med bokslutsrapport, är det locket på.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi kommenterar aldrig några sådana rykten eller spekulationer på marknaden, säger Stefan Stern, kommunikationschef på Investor, till SvD Näringsliv.

  I den nya finansieringsrundan får varje investerare 17 procent rabatt på Spotifyaktien vid händelse av en börsnotering inom ett år. Dröjer börsnoteringen höjs rabatten med 2,5 procent var sjätte månad. Men innan en börsnotering är förestående måste antalet betalande prenumeranter öka, säger analytikern Mark Mulligan. Han tror att Spotify kommer att börsnoteras inom 18 månader.

  – Ungefär 50 miljoner betalande användare borde räcka (Spotify hade i september 2015 20 miljoner betalande användare reds anm.). Men att skaffa nya kunder är dyrt. Spotify måste investera för att få det momentum som krävs för en börsnotering, säger han.

  Utöver de svenska ägargrupperingarna kan investeringsförfrågan även riktas till utländska institutionella ägare. Spotify har i dagsläget endast tre svenska investerare: De två riskkapitalbolagen Northzone och Creandum samt Telia Sonera. Störst ägare är Northzone som äger 10 procent av bolaget.

  SvD Näringsliv har sökt Northzone för en kommentar.

  English version:

  Annons

  Spotifys kontor i Stockholm.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X