Annons
X
Annons
X

SvD avslöjar: Ny banktopp dras in i SCA-härvan

Det är inte bara Swedbanks ordförande Anders Sundström som flugit och jagat med SCA. Även vice ordförande Lars Idermark har varit en flitig gäst, kan SvD Näringsliv avslöja. Inte någon gång har han betalat för jakt eller privatjet.

Granskningen av SCA
Lars Idermark och Anders Sundström har följt med på jaktresorna med SCA.

Lars Idermark och Anders Sundström har följt med på jaktresorna med SCA. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Rebecka Uhlin

Det blåser kring Swedbanks ordförande Anders Sundström efter bankledningens kritiserade privata fastighetsaffärer som Dagens Industri avslöjat.

Även i fjol hamnade Anders Sundström i hetluften sedan SvD Näringsliv kunde visa att han flera gånger flugit med skogsbolaget SCA:s privatflygplan och deltagit i jakter. Först efter SvD:s publiceringar betalades flygresorna och då fick kunderna i Folksam, där Anders Sundström tidigare var vd, stå för kostnaderna.

Men Anders Sundström är inte den enda Swedbank-toppen som varit stamgäst hos SCA. Lars Idermark blev styrelseordförande i Swedbank 2010. Anders Sundström beskrev honom då som ”en perfekt ordförande” med bakgrund som vice vd i både Föreningsbanken och Föreningssparbanken, vd för Andra AP-fonden och vd för KF.

Annons
X

Hösten 2010 deltog Lars Idermark i en jakt ordnad av SCA, dit gästerna flögs med bolagets stora Falcon900EX. Med på samma plan var Anders Sundström, då vice ordförande i Swedbank. Swedbank är en konkurrent till Handelsbanken, som ingår i samma bolagssfär som SCA. Handelsbanken var fram till i höstas stor aktieägare i SCA. SCA är också kund till Swedbank.

Åtminstone de senaste fem åren har Lars Idermark varit en återkommande gäst på SCA:s jakter, enligt SvD Näringslivs källor. Han har också flera gånger i samband med resorna varit passagerare på SCA:s plan som kostat aktieägarna drygt 180 000 kronor per flygtimme. 2013 tog Anders Sundström över ordförandeklubban i banken medan Lars Idermark klev ned till posten som vice ordförande. Lars Idermark sitter tillsammans med Anders Sundström i både styrelsens risk- och kapitalutskott och i ersättningsutskottet.

Lars Idermark lämnade 2013 jobbet som vd för PostNord och blev koncernchef för Södra Skogsägarna. Samma höst var Lars Idermark och Anders Sundström återigen gäster på SCA-jakt och ombord på SCA:s flygplan tillsammans.

När SvD Näringsliv kontaktar Lars Idermark med frågor om hans resor med SCA ringer istället Södras informationschef Annica Gerentz upp. Enligt henne har Lars Idermark sedan han blev vd för Södra 2013 varit med på fyra jakter med SCA, två gånger i Sverige och två gånger på den exklusiva vildsvinsjakten vid det tyska slottet Schloss Löwenstein som SvD Näringsliv tidigare rapporterat om. Där ligger kostnaden på flera tiotusentals kronor per gäst och dag bara för jakten, enligt flera källor.

När det gäller de tyska jakterna har Södra enbart betalat för kommersiellt flyg till Tyskland, resten har SCA stått för. Under Lars Idermarks vd-tid på Södra har han också flugit med SCA:s privatplan två gånger i samband med jakter i Sverige, enligt Annica Gerentz. För detta har Södra inte betalat något.

När det gäller åren före 2013 uppger Lars Idermark via Annica Gerentz att han ”inte har hela minnesbilden” av hur många gånger han flugit men att han jagat med SCA en gång om året och att han då i första hand varit där i egenskap av vd för KF respektive PostNord. Inte heller då har han själv eller hans arbetsgivare betalat något, vare sig för jakt eller resor i privatjet.

Blir det inte konstigt att Anders Sundström betalat i efterhand men Lars Idermark inte betalat något?

– Lars säger att han har sett det här som vanlig representation. Och här på Södra har vi inte diskuterat att betala, säger Annika Gerentz.

Vad har Södra för affärsrelation med SCA?

– Vi brukar inte prata om våra kundrelationer, säger Annica Gerentz.

Ser ni inte det som något problem att låta sig bjudas på den typen av arrangemang om ni har en affärsrelation med SCA?

– Nej, vi har sett det som en affärsmässigt motiverad representation, säger Annica Gerentz.

Folksam betalade efter SvD:s avslöjande sammanlagt 19 607 kronor för sex enkelresor som Anders Sundström gjort med SCA:s flygplan. Sedan tidigare hade försäkringsjätten betalat 10 156 kronor för en resa från USA till Sverige 2009. SvD kunde dock visa att Anders Sundström gjort minst 14 enkelresor med SCA:s plan. Efter detta, i april ifjol, meddelade Folksam att alla resor hade slutreglerats, och att SCA fakturerat totalt nio resor plus USA-resan för totalt 32 550 kronor.

Annons

Lars Idermark och Anders Sundström har följt med på jaktresorna med SCA.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman och Rebecka Uhlin Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X