SvD avslöjar: Flotta middagar mellan VW och EU-kommissionär

Tyska tidningen der Spiegel avslöjade i torsdags att EU-kommissionen känt till bilindustrins utsläppsfusk i åratal. Alltså det som Volkswagen ertappades med. Genom hittills okända EU-dokument kan SvD nu avslöja en tät kontakt mellan Volkswagen och den kommissionär som ska ha känt till fusket.

Under strecket
Publicerad

Hittills okända EU-dokument visar en tät kontakt mellan Volkswagen och EU-kommissionär.

Foto: Anders Ahlgren och Michael Sohn/AP

Förre industrikommissionären Antonio Tajani ska ha känt till bilindustrins fusk.

Antonio Tajani har haft en tät kontakt med Volkswagen enligt dokumenten.

Foto: Yves Logghe/AP
Annons

Redan i oktober 2010 ska EU-kommissionen ha känt till bilindustrins avgasfusk, avslöjade tyska tidningen der Spiegel på torsdagskvällen förra veckan. Det avgasfusk som Volkswagen ertappades med hösten 2015. Den huvudperson inom EU-kommissionen som pekas ut som den som har känt till fusket – men inte reagerat utåt – är förre industrikommissionären Antonio Tajani.

Nu kan SvD Näringsliv publicera hittills okända dokument och protokoll från Kommissionen om flitiga möten mellan just Tajani, som avgick 2014, och Volkswagens ledning under 2010 till 2013. Tajani ska under den här tiden ha vetat om att bilindustrin fuskade med utsläppen – något som sedan blev en världsnyhet i september 2015 när Volkswagenskandalen briserade.

Annons
Annons
Annons