Svartvitt Sverige blir färggladare i Kairo

Under strecket
Publicerad
Annons

Björn Larsson
”Sverige/Svenskarna”
Knäpper + Baumgarten, Tegnergatan 4
t o m 7 februari

Har man tur kan man hitta dem i kuriosaaffärer - svartvita vykort på städer där detaljer förstärkts och förskönats med färg. Medan handkoloreringskonsten i Sverige för länge sedan tappat greppet lever några av de gamla ateljéerna i Egypten fortfarande kvar.
Att färglägga bilder var tidigare en lönsam industri i Kairo. Egyptier av främst armenisk börd var omvittnat duktiga och till den snart 80-årige och fortfarande verksamme Artin Sarafian på Sherif Street strömmade inte bara Kairobor utan turister från hela Mellanöstern för att låta sig avbildas med rosig hy och inte sällan olivfärgade ögon.
En som funderat på bilder och de olika steg som föregår en tolkning är den svenske fotografen Björn Larsson, som vistats mycket i Egypten och som där också knutit kontakt med tre handkolorister.
Snart var arbetet med sviten ”Sverige/Svenskarna” igång. Ett antal svartvita foton på ett stycke glömd svensk landsbygd, ett hopplöst
omodernt kafé, nedlagda bensinstationer, Skansenhus och lador skickades till tre fotoateljéer i Kairo för färgläggning. Inga instruktioner gavs på vägen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons