Annons

Svartjobbarna skulle kunna rädda försvaret

Skatteverkets generaldirektör säger det själv: Bland annat måste de minsta företagen få enklare skatteregler och bättre service.

Uppdaterad
Publicerad

Ett, två och tre är enkelt. Så långt lär sig barn räkna själva. Men när man kommer en bit bortanför fem krävs att man hamrar in siffrorna. Evolutionen har inte direkt prioriterat människans förståelse för nummer, om man jämför med till exempel språkförståelse. Riktigt stora tal är näst intill omöjliga att begripa.

133 miljarder. Hur mycket är det? Grafiker brukar omvandla sådana tal till staplar med enkronor till månen eller i varv runt jorden. Men det blir nog i det här fallet tydligare om beloppet sätts i relation till vad staten skulle kunna köpa för det. Rättsväsendet kostar staten detta år drygt 31 miljarder kronor. För 133 miljarder skulle vi kunna fyra ytterligare rättsväsenden. Försvar och krisberedskap kostar i år 45,7 miljarder. Vi skulle kunna köpa tre försvar till. 133 miljarder är summan av vad staten går miste om i skatteintäkter varje år, enligt Skatteverkets beräkningar, på grund av fusk, fel, eller misstag.

Annons
Annons
Annons
Annons