Svartjobbare städade på hamburgerrestauranger

Svartjobbare städade på tre av Sveriges största hamburgerkedjor enligt SVT:s Uppdrag Granskning. Hamburgerkedjorna McDonalds, Max och Burger King har köpt städtjänster av städbolag som i sin tur anlitat utländska gäststudenter – ibland för så låga löner som 37 kronor i timmen. ”Vi har blivit vilseledda” säger Max vd till SvD.se.

Under strecket
Publicerad
Foto: SCANPIX | MONTAGE: SVD
Annons

Det förekommer omfattande svartarbete på Sveriges tre största hamburgerkedjor avslöjar SVT:s Uppdrag granskning i kvällens program. Städare anlitas utan kontrakt och tvingas jobba för svältlön sju dagar i veckan. Enligt programmet har hamburgerkedjorna köpt städtjänster av städbolag till ett lägre pris. Bolagen har i sin tur i huvudsak anlitat utländska gäststudenter som i flera fall fått betalt för endast två timmars arbete, trots att städningen tagit sex timmar. I vissa fall har städaren fått en timlön på 37 kronor eller en månadslön på mellan 4000 och 7500 kronor i månaden.

– Jag vet att de utnyttjar mig. Men det här är det enda sättet för mig att få ihop till mina utgifter, säger en av städarna som Uppdrag granskning intervjuat.

Annons
Annons
Annons