Annons
X
Annons
X

Svartholm Warg gripen i Kambodja

Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg, 27, har gripits i Phnom penh.

– Så vitt jag förstår är det för att han är internationellt efterlyst, säger Ola Salomonsson som försvarade Svartholm Warg i Pirate Bay-rättegången.

Gottfrid Svartholm Warg i Stockholms tingsrätt 2009.
Gottfrid Svartholm Warg i Stockholms tingsrätt 2009. Foto: SCANPIX

Ola Salomonsson har inte själv pratat med Svartholm Warg och vet därför inte några detaljer om omständigheterna.

– Jag vet inte så mycket mer än att han är gripen och att man på något sätt meddelat honom att jag finns här, säger han till SvD.se.

Trots att Sverige inte har något utlämningsavtal med Kambodja tror Ola Salomonsson att Svartholm Warg kan komma att överlämnas.

Annons
X

På UD ville man på lördagsmorgonen inte bekräfta Svartholm Wargs gripande, men intygade att en svensk medborgare i 30-årsåldern frihetsberövats den 30 augusti i Kambodjas huvudstad Phnom penh.

– Vår ambassad följer såklart ärendet och de har besökt den frihetsberövade. Han mår under omständigheterna väl, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s pressjour.

Inte heller polisen vill ge några fler uppgifter.

– När det gäller svenska gripna i utlandet så kan vi inte kommentera det med hänvisning till eventuell förundersökningssekretess, säger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalen.

Pirate bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg dömdes i april 2009 till ett år fängelse för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Tillsammans med övriga grundare av fildelningssajten dömdes han också till ett skadestånd på mångmiljonbelopp.

Men när målet skulle tas upp i hovrätten ett år senare dök Svartholm Warg aldrig upp. Han befann sig i Kambodja och hänvisade till sjukdom. Eftersom han hade läkarintyg fick han en ny rättegångstid i september 2011, men inte heller till de förhandlingarna kom Svartholm Warg. Det gjorde att tingsrättens dom stod fast.

Han har sedan dess varit internationellt efterlyst för att inte ha infunnit sig på anstalten för att avtjäna sitt straff. Fredrik Neij, som dömdes till tio månaders fängelse och inte heller han dykt upp på fängelset, saknas fortfarande.

LÄS ÄVEN:
Av 74 miljoner har bara 333 000 kronor drivits in

Läs mer om The Pirate Bay

Annons
Annons
X

Gottfrid Svartholm Warg i Stockholms tingsrätt 2009.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X