Our kind of traitorSvarta pengar blir vita i kolsvart thriller

Stellan Skarsgård spelar den ryske mafioson Dima i ”Our kind of traitor”.
Stellan Skarsgård spelar den ryske mafioson Dima i ”Our kind of traitor”. Foto: Jaap Buitendijk/Digital/35mm

”Our kind of traitor” är en rak och rapp thriller, även om den rent estetiskt inte når upp till toppnivå. Filmen är kolsvart och leder tankarna till vårens avslöjanden om Panama-dokumenten.

Publicerad
Annons

Alldeles vanliga Londonborna Perry och Gail (Ewan McGregor och Naomie Harris), universitetslärare respektive advokat, har åkt till Marrakech för att lösa sina äktenskapsproblem. Men Marrakech biter inte på krisen: det lyxiga hotellrummet blir ingen erotisk snabbfix, och när Gail föredrar att jobba framför att äta romantisk middag får det till konsekvens att den övergivne Perry tackar ja när den bullrig ryssen Dima (Stellan Skarsgård) bjuder med honom på fest i en lyxvilla utanför stan.

Gästvänligheten har dock ett högre syfte: Dima, storskalig mafioso, befarar att han snart kommer att bli mördad, så han ber Perry att ta med ett USB-minne med komprometterande info om brittiska parlamentsledamöter som bistår ryska oligarker att tvätta enorma pengasummor. USB-minnet landar så småningom hos underrättelseagenten Hector – Damian Lewis klädd i Michael Caines gamla outfit från ”Fallet Ipcress” – som motvilligt går med på att hjälpa till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons