Annons
X
Annons
X

”Svårt veta varför han inte sparkas”

SvD politiske expert Göran Eriksson svarar på fyra viktiga frågor om Fredrik Reinfeldts kritik av migrationsminister Tobias Billström.

Av SvD

Varför gör statsminister Fredrik Reinfeldt en så hård markering mot Tobias Billström?

– Troligen är det precis som han säger, att han vill ha slut på diskussionen om att Moderaternas migrationspolitik håller på att förskjutas. Reinfeldt redan tidigare ”korrigerat” Billström, som hade talat om att ”påverka volymerna av asylsökande som kommer till Sverige”. Det kan också vara ett försök att rädda den migrationspolitiska uppgörelsen med Miljöpartiet.

Varför sparkar han inte Billström?

Annons
X

– Det är svårt att svara på, men det här är en mycket tuff linje mot en egen minister som sitter kvar. Jag kan inte påminna mig något liknande.

Kommer uppgörelsen med Miljöpartiet att överleva?

– Det beror väldigt mycket på hur de gröna värderar situationen. Partiet står för en väldigt invandringsliberal linje, och upplever att man nu har fått betala ett högt pris för att uppgörelsen med regeringen. Men Miljöpartiet vill vara ett vågmästarparti, och har därför också ett strategiskt intresse av att samarbeta över blockgränsen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Har tas Reinfeldts uttalande emot i Moderaterna?

  – Markeringen är utan tvekan en framgång för de liberala moderaterna – särskilt ungdomsförbundet har varit kritiska mot Billström. På samma sätt är det förstås en motgång för de som vill se en förskjutning i migrationspolitiken i mer restriktiv riktning – undersökningar visar att ganska många av moderaternas väljare vill det.

  Reinfeldts sågning av Billström svd.se/8012842.svd

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X