Svårt ta igen förlorad sömn

Att ta igen förlorad sömn tar längre tid än man tidigare har trott. Långvarig sömnbrist ackumuleras i kroppen, och akut sömbrist kan inte åtgärdas med bara en natts god sömn, visar en ny studie.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Michelle Pernemar, 26, Midsommar- kransen, sover 6 timmar per natt:
– Jag skulle behöva sova lite mer, men det är svårt när man har barn.

Michelle Pernemar, 26, Midsommar- kransen, sover 6 timmar per natt: – Jag skulle behöva sova lite mer, men det är svårt när man har barn.

Foto: TOMAS ONEBORG
Anton Forsberg, 27, Bromma, sover 6–10 timmar
– Jag jobbar kvällar och så ibland, och då kan det bli för lite sömn.

Anton Forsberg, 27, Bromma, sover 6–10 timmar – Jag jobbar kvällar och så ibland, och då kan det bli för lite sömn.

Foto: TOMAS ONEBORG
Monika och Göran Raspe, 64 respektive 65 år, Vasastan, 10 respektive 7 timmar:
– Ibland sover jag mindre och det är för lite, säger Göran Raspe.

Monika och Göran Raspe, 64 respektive 65 år, Vasastan, 10 respektive 7 timmar: – Ibland sover jag mindre och det är för lite, säger Göran Raspe.

Foto: TOMAS ONEBORG
Tomas Olsson, 38, Solna, sover 6,5–7 timmar:
– För mig är 7 timmar tillräckligt, mindre är inte bra. Jag är här för att skaffa en mjukare säng för jag får så ont i axlarna.  Jag var vaken 34 timmar under en långsegling. Då hade jag inte tid att sova ut efteråt, så jag var rejält slutkörd i flera dagar.

Tomas Olsson, 38, Solna, sover 6,5–7 timmar: – För mig är 7 timmar tillräckligt, mindre är inte bra. Jag är här för att skaffa en mjukare säng för jag får så ont i axlarna.  Jag var vaken 34 timmar under en långsegling. Då hade jag inte tid att sova ut efteråt, så jag var rejält slutkörd i flera dagar.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Efter en lång period av vakenhet eller många nätter med för lite sömn kan det krävas mycket vila för att man ska återhämta sig helt. Det visar en ny amerikansk studie som presenteras i tidskriften Science Translational Medicine.

–Tidigare har man trott att om man hoppar över sömnen en natt så kan man ta igen det. Men det här visar att man inte tar igen sömn på samma sätt som man tidigare trodde, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Karolinska institutets sömnforskningsinstitut.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons