Annons

Svårt sortera farliga lampor rätt

svd granskar Över två miljoner svenskar vet inte var de ska slänga sina lågenergilampor där de bor, visar SvD:s Sifo-undersökning. Få kommuner har koll på hur stort problemet med felslängda kvicksilverlampor är – bara 60 procent har gjort någon analys av hushållssoporna de senaste tre åren.

Publicerad

Riskerna när en lågenergilampa går sönder är så allvarliga att Kemikalieinspektionens råd är att utrymma rummet för att inte få i sig kvicksilver. Trots det visar SvD:s granskning att 200000 lampor hamnar i glasreturen och att inte heller de som slängs rätt tas om hand på ett säkert sätt.

Avslöjandet har fått miljöminister Lena Ek (C) att hota med skärpt lagstiftning och konstatera att hon själv har gått och letat efter var hon ska slänga sina lampor.

Freja Otter tar under pappa Simons övervakning emot Järfälla kommuns specialtryckta kasse för farligt avfall. ”Vi är nyinflyttade och visste inte om att föreningen har ett återvinningsrum”, säger Simon Otter. I stället har de sparat sina trasiga lampor hemma i skåpet.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 2

Föreningen Kallhällshus insamling av lampor.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons