Annons

Irakisk KristusSvart skröna om kriget – Galeasen som bäst

”Irakisk Kristus” på Teater Galeasen. I förgrunden Kardo Mirza som berättaren Hassan Blasim.
”Irakisk Kristus” på Teater Galeasen. I förgrunden Kardo Mirza som berättaren Hassan Blasim. Foto: Jens Sethzman

Resultatet är formidabelt – Teater Galeasen har bett Lucas Svensson dramatisera romanen ”Irakisk Kristus”. Han och ensemblen skapar mycket skickligt en scenisk roman om krig och flykt berättad som en poetisk skröna.

Under strecket
Publicerad

Ensemblen i ”Irakisk Kristus”.

Foto: Jens Sethzman

”Irakisk Kristus” på Teater Galeasen.

Foto: Jens Sethzman

Han har flytt från ett av inbördeskrig drabbat Irak och tagit sig ända till Helsingfors. Där sitter han nu, omgiven av mörker och tystlåtna främlingar, mestadels ensam. Ibland besöker han en psykolog, eller så super han och träffar en landsman – som låtsas vara mexikan istället för arab. Dennes syster vill skapa en irakisk restaurang, så som finländare tror att den ska vara: brokig, med bara kebab på menyn och med en uppstoppad häst, omgjord till kamel, vid dörren. Han är djupt deprimerad.

Hassan Blasim kom 2004 som flykting från Irak till Finland. Han skriver på arabiska och slog igenom internationellt när han 2014 fick engelska The Independent foreign fiction prize för "Irakisk Kristus". Boken är en samling av nästan ett tjog noveller som vagt hänger samman, men som förenas av det kaos han upplevt och lämnat samt den alienering han nu känner som flykting.

Annons
Annons
Annons