Annons

”Svårt skapa förtroende i hjälm”

I Mazar-e-Sharif går svenska soldater ibland ut bland afghaner utan hjälm och vapen. På landsbygden slåss svenska officerare sida vid sida med afghaner i tuffa när­strider. Den svenska taktiken ger bevisligen ökat förtroende – och innebär också ökad risk för säkerheten. –Ska vi bygga relationer går det inte att hela tiden gömma sig bakom fönster i pansarbilar, säger ÖB Sverker Göransson.

Under strecket
Publicerad

Gruppchefen Thomas Carlsson småpratar ofta med folk på gatan med hjälp av tolken Mammad Kherirollahi. ”Visst, det är en ökad risk, men vad är alternativet?”, undrar Thomas Carlsson.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDTBild 1 av 7

Johanna Rynman träffar Mina Gul, rektor för en flickskola, och pratar om utvecklingen.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDTBild 2 av 7

ÖB Sverker Göransson har under några dagar besökt de svenska trupperna på plats.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDTBild 3 av 7

Patrullen stannar för att prata med affärsägare, då passar Thomas Carlsson på att köpa lite lokalt godis.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDTBild 4 av 7

Jonas Brobakken, Janerik Gezelius kollar kartan i befälsrummet på campen.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDTBild 5 av 7

Thomas Carlsson skojar med barnen.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDTBild 6 av 7

Thomas Carlsson och Mammad Kherirollahi pratar med folket på gatan när de stannar för att försöka vinna deras förtroende

Foto: STAFFAN LÖWSTRANDBild 7 av 7

Sveriges överbefälhavare Sverker Göransson har varit på ett tvådagars-besök i Afghanistan. Göransson landade natten mellan måndag och tisdag och hann patrullera med svenska soldater på landsbygden och ett besök på den svensk-finländska campen Northern Light.

–Det här är det svåraste vi har att hantera här i Afghanistan, en mycket svår balansgång, säger den svenske befälhavaren Sverker Göransson i en exklusiv intervju med SvD igår strax före avresan från den tyska flygbasen Marmal.

Annons
Annons
Annons