Annons
X
Annons
X
Konst
Recension

Mikael Lundberg Svårt skaka av sig stämning i suggestiva verk

Mikael Lundberg

Genre
Installation
Var
Galleri Flach, Hälsingegatan 43

Tom 23 mars

Anslaget på galleri Flach är introspektivt. Redan i galleriets fönster möter en videoprojektion där vi kan följa hur Mikael Lundberg först klär av sig på överkroppen för att sedan skjuta med ett gevär rakt mot betraktaren – tror man, men när skottet har avlossats ser man hur han i själva verket har skjutit mot en spegel. Plötsligen ser vi inte längre konstnären, utan det konstnären ser.

Vem som ser och vad som ses återkommer genom utställningen. I en installation filmar ett antal övervakningskameror ett självporträtt i form av en dubbelbyst, vilken sakta roterar över golvet, samtidigt som resultatet visas i realtid på en av galleriväggarna. Detta futuristiska anslag dämpas av de nästan lyriskt vackra rödsvarta fotografierna bakom. Även här återkommer Lundberg till relationen mellan seendet och det synliga när han fotograferar sig själv med endast månen som ljuskälla.

Efter att ha sett dessa verk, kan man undra hur installationen ”Inkdrop” passar in, där svart färg långsamt men säkert droppar från taket ned på en vit duk på golvet. Men när Lundberg lämnar den egna personen öppnas utställningen och får fler dimensioner.

Annons
X

Framför allt förstärker ”Inkdrop” den tidsliga aspekten i videoinstallationen ”37”, utställningens starkaste verk.

Här visar sju videomonitorer olika personer som springer runt, runt (37 varv) i en vattenfylld cistern. Det monotona springandet ges nerv av den utmattning som allt eftersom drabbar personerna. Undan för undan slänger de av sig sina klädesplagg och springandet blir alltmer desperat. Droppandet från taket och det enformiga springandet kommenterar tidens obönhörlighet. Därmed ger ”Inkdrop” och ”37’ utställningen en existentiell tyngd som bara antyds i de övriga verken.

Mikael Lundberg är mest intressant när han lämnar det tydliga och arbetar med mer subtila associationsbanor. Då skapar han verk med suggestiva stämningslägen som kryper sig på och som är svåra att skaka av sig.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X