Annons

Svårt räddningsarbete i Idas spår

Antalet döda efter orkanen Idas framfart i El Salvador har stigit till 130. Men faran avtar nu när ovädret rör sig vidare mot USA.

Under strecket
Reuters, TT
Uppdaterad
Publicerad
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

El Salvadors president Mauricio Funes beskrev katastrofen som ”en tragedi” och sade att skadorna ännu var oöverskådliga när han talade i radio i söndags, lokal tid.

Orkanen passerade inte rakt över landet, men skyfallen orsakade svåra översvämningar och jordskred. Regeringen har förklarat att katastroftillstånd råder i flera delar av landet. Katastrofhjälp har utlovats av flera länder i regionen, av EU och av FN.

Chefen för civilförsvaret uppger att 1 700 bostäder är förstörda eller illa skadade och ytterligare 1 400 omges av riskabla omständigheter.

Verapaz drygt tio mil från huvudstaden San Salvador, där en hel stadsdel förstördes, tros ha drabbats värst. Dussintals döda har förts till ett kapell där de vilar indränkta i lersjok under lakan, i väntan på identifiering. Hus och bilar har sjunkit ned i lerfloden.

I Nicaragua har hundratals människor blivit hemlösa.

Ovädret har dragit förbi den mexikanska turistorten Cancun vid Karibiska havet, utan att orsaka större skador.

I Mexikanska golfen har en del oljebolag evakuerat anställda från plattformarna, och minst två stora bolag stoppade en del av gas- och oljeproduktionen som en försiktighetsåtgärd.

På måndagen nedgraderades Ida till tropisk storm av USA:s nationella orkancenter. Ovädret närmar sig USA:s sydkust och väntas nå fram tidigt tisdag, men orkanvarningen för kusten mellan delstaterna Louisiana och Florida har dragits tillbaka.

San Salvador TT-Reuters

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons