Annons

"Svårt om vården begränsas"

Om tillgången till vård för personer som befinner sig i landet utan tillstånd togs bort skulle det resultera både i mänskligt lidande och ökade kostnader för samhället, säger Sandra Dolietis, sjuksköterska som dagligen möter papperslösa i sitt jobb på Röda korsets vårdförmedling och klinik.
Om tillgången till vård för personer som befinner sig i landet utan tillstånd togs bort skulle det resultera både i mänskligt lidande och ökade kostnader för samhället, säger Sandra Dolietis, sjuksköterska som dagligen möter papperslösa i sitt jobb på Röda korsets vårdförmedling och klinik. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tongångarna om att begränsa rätten till vård oroar personer som befinner sig i landet utan tillstånd. Även i andra länder i Europa har tillgången till vård stramats åt, enligt Röda korset.

Under strecket
TT
Publicerad

Inte mycket tyder på att tillgången till vård är något som påverkar personer utan tillstånd att stanna i Sverige, enligt Röda korset. Däremot skulle det för många innebära en svår situation om tillgången till vård togs bort.

– Att vara gravid och inte kunna få mödravårdskontroller, att ha sjuka barn och inte veta om de kan få den medicin de behöver, och inte heller veta om man själv kan få hjälp vid en infektion eller kronisk sjukdom – det är såklart psykiskt påfrestande, säger Sandra Dolietis, sjuksköterska som dagligen möter papperslösa i sitt jobb på Röda korsets vårdförmedling och klinik.

Annons
Annons
Annons