Svårt nå klarhet om övergångsregler

Det finns ingen regel inom EU att tio timmars arbete i veckan ger rätt till alla socialförsäkringsförmåner. Det är bara ett politiskt hjärnspöke som spelat stor roll i debatten om övergångsregler, hävdade en expert på EU-rätten när riksdagens socialförsäkringsutskott hade frågestund.

Under strecket
Publicerad
Annons

Utskottet har en knapp vecka på sig att sy ihop ett ställningstagande till regeringens förslag till övergångsregler för de nya EU-länderna. Man startade med en experthearing om den komplicerade frågan. Förvirringen fanns kvar efteråt, fast på en högre nivå.
Men både professor Ulf Bernitz och doktoranden Ulf Öberg försäkrade att arbetstagarbegreppet, som är grunden för barnbidrag och föräldrapenning, inte är något enhetligt begrepp. Utslagen i EG-domstolen pekar åt olika håll.

Regeringen har dessutom blandat bort korten och dragit för långtgående slutsatser i sitt förslag, ansåg Ulf Öberg. Han trodde också att övergångsregler skulle öka problemen på arbetsmarknaden. Blir det svårare för de nya EU-medborgarna att få anställning i Sverige, kommer fler att jobba här som egna företagare med F-skattesedel. Det kan inga övergångsregler stoppa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons