Svårt med orden när två ska lära sig prata

Det härliga med att vara två... Ha nån som är precis som jag... Men det finns ofta ett krux: Språket. Tvillingar är ofta ”sena talare”. Det börjar redan på skötbordet, säger experten. För att barn skall lockas att jollra krävs ögonkontakt med en vuxen. Men det är inte så lätt att få - när det alltid finns en till bredvid som också vill ha kontakt med mamma...

Under strecket
Publicerad
Annons

Sophie och Marie Jonasson, tvillingarna vi fick läsa om i fredags, skapade tidigt ett eget språk. Ett språk som bara de förstod. Det var inget medvetet, det blev bara så. Eftersom de var mest med varandra, eftersom Marie förstod vad Sophie sa, även om hon bara sa halva ord eller halva meningar. Eftersom det ibland kunde räcka med en min eller en nick. Till slut var deras språk så skilt från svenskan, att deras föräldrar måste be om översättning, när Marie och Sophie pratade med varandra.

Försenat språk
Nej, det är inte vanligt att tvillingar har ett helt eget språk. Oftast handlar det bara om att de använt varandra som språkmodell och suddat till orden på barnspråksvis. Men tvillingspråk förekommer och många forskare har angett det som en av förklaringarna till att tvillingar generellt är något senare i språkutvecklingen jämfört med barn som fötts ensamma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons