Svart hål slukade stjärna: ”Som spagetti”

När en stjärna strimlas sönder och spagettifieras av ett svart hål ger den ifrån sig energi. Stjärnan flammar upp, något astronomerna kan upptäcka.
När en stjärna strimlas sönder och spagettifieras av ett svart hål ger den ifrån sig energi. Stjärnan flammar upp, något astronomerna kan upptäcka. Foto: Illustration: M. Kornmesser.

Astronomer har observerat hur en stjärna slits sönder av ett svart hål. Stjärnan spagettifierades, som forskarna säger, och förlorade halva sin massa.

Under strecket
Johan Nilsson / TT
Publicerad
Annons

Med hjälp av teleskop vid bland annat Europeiska sydobservatoriet (ESO) i Chile har astronomer i detalj lyckats studera vad som händer när en stjärna kommer för nära ett supermassivt svart hål.

Enligt teorierna kommer alla större föremål som närmar sig ett svart hål att genomgå vad forskarna kallar för en spagettifiering. Det inträffar när föremålet passerar händelsehorisonten, den gräns för när gravitationen är så stor att ingenting, inte ens ljus, kan ta sig därifrån. Då kommer gravitationen att vara mycket starkare i föremålets ena ände, än vad den är i den andra, varpå föremålet töjs ut vertikalt, som spaghetti.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons