Annons
X
Annons
X
Kultur
Analys

Lina Kalmteg: Svårt greppa ny Salander-app

Jo, man kan pressa ytterligare droppar ur Millenniumtrilogin. Nu lanseras Chasing Salander, en internationell bok-app som varken är en bok-app eller så upphetsande.

Nu ger Norstedts, Stieg Larssons svenska förlag, ut bokappen Chasing Salander – The girl with the dragon tattoo. Någon svensk bok-appsboom är nog inte att vänta, men i vår kommer Bonnier med en påkostad Zlatan-app.
Nu ger Norstedts, Stieg Larssons svenska förlag, ut bokappen Chasing Salander – The girl with the dragon tattoo. Någon svensk bok-appsboom är nog inte att vänta, men i vår kommer Bonnier med en påkostad Zlatan-app. Foto: STAFFAN LÖWSTEDT

PERSPEKTIV

Inledningsscenen kunde inte vara mer här och nu. Det är Slussen, mörk morgon. ”Slussen, Milton Security” står det med vit text på den svart-vita bilden. Skådespelaren Shanti Roney läser på engelska med hes, mystisk röst: ”They said she’d be easy to find, and that this was going to be an easy task.”

Samtidigt kan man peka på några av figurerarna i Stieg Larssons trilogi, som Holger Palmgren och Dragan Armansky, och få veta mer om dem. Därefter kan man dra vidare till ”Mikael Blomkvist’s flat” – allt i jakten på Lisbeth Salander.

Det är en stor satsning Norstedts gör när förlaget nu i samband med Hollywoodpremiären av The girl with the dragon tattoo lanserar sin app med nyskriven text ”inspirerad av Män som hatar kvinnor och Millenniumvärlden”. Främsta syftet är, som Norstedts Klas Fjärstedt sagt i Svensk Bokhandel, inte att tjäna ”jättemycket pengar” utan att förklara internationellt att svenska Norstedts står bakom succén och att visa upp Sverige.

Annons
X

Mattias Fyrenius, utvecklingsdirektör på KF Media där Norstedts ingår, twittrade häromdagen att Chasing Salander är ”en av de mest ambitiösa enskilda bokappar som gjorts”. Ambitiös, ja. Fast är det en bok-app? Tobias Nielsén, forskare i kulturekonomi och vd för analysföretaget Volante, ser den som ”kringförsäljning utifrån karaktärer som har blivit stora, ingen bok-app”. Men han tycker att det är på tiden att originalförlaget gör något utifrån den enorma succén, med bland annat tusentals turister som går Millenniumvandringar.

Det är, som Tobias Nielsén konstaterar, snarare konstigt att bokförlag inte har inriktat sig mer på kringförsäljning, även om det finns exempel från barnboksvärlden som Pippi Långstrump och Harry Potter. Chasing Salander låg igår tvåa på Appstores Sverige-lista på top paid books. Etta: Bamse.

Tobias Nielsén tror att fler förlag i framtiden – i hård konkurrens av film- och datorspelsbranschen – bygger vidare även på böcker för vuxna och mer ser sig som skräddare av historier och karaktärer som möjliggör andra produkter än böcker.

Han tycker också att det är ”coolt” att Norstedts strävar internationellt och siktar på att hamna högst på topplistan i amerikanska Appstore, bokbranschen har ju varit så nationell. Med tanke på hur stor Stieg Larsson är och att appen släpps i samband med filmen är det nu – om någon gång – som det kan lyckas, säger Tobias Nielsén.

Magnus Nytell, ansvarig för digital utgivning på Bonnierförlagen, förstår att Norstedts gör den här satsningen, men påpekar – inte oväntat – att han inte förstår sig på själva appen. Bonnierförlagen fortsätter att fokusera på e-böcker i det öppna formatet epub, som kan läsas på alla sorters läsplattor. Däremot, avslöjar han, gör Bonniers en liknande storsatsning i vår, på en Ipad-app kring Zlatans självbiografi som ska bli ”häftigaste bok-appen någonsin”. Han tror samtidigt inte på appar som långsiktigt lönsamt för förlagen, det är för svårt att tjäna pengar på de lågt satta priserna.

Är då Chasing Salander en intressant app? Visst, prisade fotografen Pieter ten Hoopens bilder är disigt sobra, Shanti Roneys stämma är lite betagande och det är komiskt att den börjar med sönderdebatterade Slussen. Utöver det? Spänningen är inte olidlig. Kanske hjälper det om man är ett inbitet Millenniumfan? Eller om man tycker det är kul att se de svenska platserna, based on a true story. Fast nej, tveksamt.

Den går hur som helst inte att jämföra med den omtalade TS Eliot-appen, The waste land, som verkligen är en bok-app. Det är knepigt att greppa vad Salander-appen är. Och datahackaren som är föremål för den skulle nog inte själv bli så värst impad.

Annons
Annons
X

Nu ger Norstedts, Stieg Larssons svenska förlag, ut bokappen Chasing Salander – The girl with the dragon tattoo. Någon svensk bok-appsboom är nog inte att vänta, men i vår kommer Bonnier med en påkostad Zlatan-app.

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X