Svårt gå förbi ägg från burhöns

Trots att konsumenternas efterfrågan på frigående och ekologiska ägg är större än någonsin tididare innehåller majoriteten av de svenska matbutikernas produkter fortfarande ägg från burhöns – och ingen märkning krävs.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bengt Bengtsson, 63, brukar inte själv reflektera över vilken typ av ägg han köper, ”men min fru gör”, säger han. ”Man gör det enkelt för sig, dessutom är jag inte övertygad om att ekologiskt alltid är bättre, jag tror att det är mycket marknadsföring i det där.”

Bengt Bengtsson, 63, brukar inte själv reflektera över vilken typ av ägg han köper, ”men min fru gör”, säger han. ”Man gör det enkelt för sig, dessutom är jag inte övertygad om att ekologiskt alltid är bättre, jag tror att det är mycket marknadsföring i det där.”

Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Annons

Många livsmedelskedjor har slutat sälja färska ägg från burhöns. Däremot ställs inte samma krav på produkter där ägg ingår som ingrediens. I en övervägande del av de stora livsmedelskedjornas sortiment kommer äggen som ingår som ingrediens i färdig produkt från burägg.

–Diskussionen om man skulle klara av att enbart använda ägg från frigående höns har funnits och kommer alltid ingå i samtal med leverantörer, men i dags- läget har vi prioriterat att alla färska ägg ska vara från fri- gående höns, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons