Annons
X
Annons
X

”Svårt för väljarna att komma över DÖ-sveket”

Förklaringen till Moderaternas ras i opinionen söks ofta i aktuella händelser, som närmandet till SD eller ändringar inom andra politikområden. Den analysen missar den större frågan om väljarnas förtroende. Partiet växlade in på fel spår redan genom Decemberöverenskommelsen. Därefter har det varit omöjligt att bygga relationen till väljarna igen, skriver Daniel Claesson, tidigare kommun- och landstingspolitiker (M).

Debatten om Moderaterna
Att Anna Kinberg Batra och Alliansen ingick Decemberöverenskommelsen har präglat hela mandatperioden och gjort Alliansen till den svagaste oppositionen i mannaminne, skriver artikelförfattaren.
Att Anna Kinberg Batra och Alliansen ingick Decemberöverenskommelsen har präglat hela mandatperioden och gjort Alliansen till den svagaste oppositionen i mannaminne, skriver artikelförfattaren. Foto: Henrik Montgomery/TT

DEBATT | MODERATERNA

Vi backar bandet till december 2014. Regeringens budget har fallit och regeringskrisen är ett faktum. Statsministern utnyttjar då det vapen som han enligt grundlagen har möjlighet till, nämligen att upplösa parlamentet genom ett extraval. Det hotet ledde till att L och KD vek ner sig. Deras motiv var krasst partiegoistiska, båda riskerade vid ett nyval att åka ur riksdagen och det innebar ett existentiellt hot mot dem. Utan L och KD fanns ingen majoritet mot Löfven. För att inte visa en spricka i Alliansen gick alla fyra partierna med på Decemberöverenskommelsen (DÖ).

Partiegoistiska skäl ser inte snyggt ut inför väljarna så därför presenterades DÖ som ansvarstagande i en mycket svår situation. Politikerna hade över blockgränsen gjort upp för att landet skulle kunna regeras. Ordning och reda, ansvar för Sverige…

DÖ blev en katastrofal lösning. Partierna räddade sina ansikten för stunden, men fick betala dyrt. De insåg inte hur DÖ uppfattades av väljarna.

Annons
X

Reaktionen kom väldigt snabbt. Vänstersidan var överlycklig, till och med så förtjust att de tvingades hejda sig. Samtidigt blev Moderaternas väljare urförbannade. Redan där kunde man ana skevheten och vartåt det barkade.

Det skulle ta tio månader av krystade förklaringar och hopplöst försvar. Kritikerna av DÖ med riksdagsledamoten Finn Bengtsson i spetsen skulle aldrig ge sig. De hade ju rätt. Det gick inte att inför väljarna försvara en ordning som stred mot demokratins grundläggande princip. Att i fyra år avstå från att driva sin politik och istället ”spela luftgitarr”, upplevdes som helt bisarrt.

När så Ebba Busch Thor fick sin partistämma att rösta för att begrava DÖ blev Anna Kinberg Batras besked omedelbart detsamma. Problemet var att läget egentligen inte hade ändrats mer än att KD bytt fot. Med C och L fortfarande bakom DÖ fanns inget moderaterna kunde göra utan att ta strid mot sina Allianskamrater. Och det ville inte M.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tiden gick och riksdagsarbetet rullade på i sin vanliga lunk. Alliansen påverkade nästan ingenting. Det blev mängder med tillkännagivanden och symboliska protester. När det verkligen gällde, i ekonomiska beslut, tog Alliansen fikapaus. Bekvämt, men demokratiskt fullkomligt galet.

  Allianspartierna har lämnat walkover i riksdagen. De har lyft sina arvoden, men agerat som Löfvens passiva stöd.

  Att väljarna nu straffar Alliansen och främst Moderaterna är fullt logiskt. Det som borde vara ett riktigt guldläge för en kritisk opposition har slarvats bort genom taktiskt spel och nonchalans mot demokratiska principer. Till slut, men alldeles för sent, insåg Moderaternas partiledning att detta var ohållbart.

  Löfven sitter idag säkrare än någonsin vid regeringsmakten medan Alliansen går kräftgång i opinionen. Utan övertag i opinionen kan Alliansen inte sätta hårt mot hårt eftersom ett extraval bara skulle stärka Löfvens mandat. Det aktuella budgetbråket visar på intern misstro och att ett blame-game har inletts.

  Att Socialdemokraterna var överlyckliga och Moderaterna jättearga den där dagen i december 2014 borde ha lett till eftertanke. Misstaget att ingå DÖ har präglat hela mandatperioden och gjort Alliansen till den svagaste oppositionen i mannaminne. Självklart leder det till låga opinionssiffror.

  Daniel Claesson

  tidigare kommun- och landstingspolitiker (M), idag kommunikationsexpert

  Daniel Claesson Foto: Privat
  Annons
  Annons
  X

  Att Anna Kinberg Batra och Alliansen ingick Decemberöverenskommelsen har präglat hela mandatperioden och gjort Alliansen till den svagaste oppositionen i mannaminne, skriver artikelförfattaren.

  Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 2

  Daniel Claesson

  Foto: Privat Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X