Svårt för SD:are att jobba i skolan

Kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola? Tänker, eller ens kan, vederbörande kompromissa vad gäller läroplanens direktiv och låta sina värderingar stå tillbaka under arbetstid? Det skriver forskaren Göran Brante och läraren Maria Wiberg.

Under strecket
Publicerad

Det är tydligt att en anhängare av SD:s politiska ideologi inte kan se mångkulturalism som något positivt, skriver forskaren Göran Brante och läraren Maria Wiberg.

Foto: FANNI OLIN DAHL/TT
Annons

I Sverigedemokraternas partiprogram poängteras det att ”Sverigedemokraternas syn på kulturen och dess betydelse för samhällets och nationens fortlevnad medför naturligtvis att vi blir starka motståndare till mångkulturalismen som politisk idé och samhällssystem”. Formuleringen är en av grunderna till att Sverigedemokraterna i de flesta sammanhang kallas för ett främlingsfientligt parti, samt varför det fastslagits i Granskningsnämnden för radio och tv att man kan kalla dem för främlingsfientliga.

Det är härmed tydligt att en anhängare av Sverigedemokraternas politiska ideologi inte kan se mångkulturalism som något positivt utan i stället som något som hotar det svenska samhället. Sverigedemokrater bör därmed stöta på viss problematik om de arbetar inom svensk skola eller läser vid en svensk lärarutbildning.

Annons
Annons
Annons