Annons
X
Annons
X

Svårt för Sahlin att stärka förtroendet

Mona Sahlin kan stoppa fallet och göra samma förtroenderesa uppåt som Fredrik Reinfeldt gjorde som oppositionsledare. Men det finns flera skäl som talar emot att hon ska lyckas.

Källa: Sifo.
Källa: Sifo. Foto: SCANPIX, GRAFIK: SGB, SVD

ANALYS | S-LEDARENS BRANTA UPPFÖRSBACKE

Att Mona Sahlin som partiledare skulle bli ett ”sänke” för Socialdemokraterna har länge varit en illa dold förhoppning hos borgerliga partistrateger. Med siffrorna i Aftonbladet/Sifos förtroendemätning kan drömmen se ut att gå i uppfyllelse.

Förtroendet för S-ledaren har fallit med 9 procentenheter sedan i julas och hamnar nu i nivå med företrädaren Göran Perssons sämsta noteringar i samma mätserie.

Men förtroendebranschen är en berg- och dalbana. Som nyvald partiledare 2003 låg Fredrik Reinfeldts förtroendesiffror hos Sifo bara några procentenheter högre än Sahlins nuvarande. Tre år senare vann Reinfeldt valet i klar personlig ledning före Göran Persson.

Annons
X

Kan oppositionsledaren Mona Sahlin kopiera Fredrik Reinfeldts resa? Absolut, men här är skälen som talar emot.


Kändisfaktorn. Mona Sahlin är en av Sveriges mest kända politiker. Att hon får svaga siffror är mycket allvarligare än att den nyvalde Reinfeldt fick det 2003.


Riktningen. Kurvan för Sahlin pekar brant utför och har gjort det sedan toppnoteringen julen 2007.


Tiden. Mona Sahlin har inte mer än ett och halvt år på sig fram till valet för att reparera förtroendet. Och bara två månader till EU-valet.


Alliansen. Mona Sahlin har, precis som Fredrik Reinfeldt i opposition, tagit på sig att bygga upp en ny politisk allians. Men det är mycket långt kvar till rödgrön enighet.

Och vilka är hennes möjligheter?


Alliansen. Lyckas Sahlins svåra samarbetsprojekt kan det ge utslag i ökat förtroende för hennes ledarskap.


Krisen. Fredrik Reinfeldt måste hantera en nattsvart kris med gastkramande arbetslöshet. Det har inte hänt hittills, men regeringar brukar få betala ett pris för det i opinionen, och det borde Mona Sahlin kunna utnyttja.

•Mona Sahlin har rekordsnabbt gått från vinnare till underdog. Att slå underifrån är inte alltid en nackdel.

Annons
Annons
X

Källa: Sifo.

Foto: SCANPIX, GRAFIK: SGB, SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X