Svårt för S att avskaffa populära reformer

Juholt har byggt upp förväntningar som partiets budgetförslag inte når upp till. När retoriken möter verklighetens begränsningar blir skillnaderna inte så stor mellan budgetalternativ och den borgerliga alliansregeringens budgetproposition, skriver Anders Lindbom, professor i statskunskap.

Under strecket
Publicerad
Annons

Firma Juholt och Waidelichs socialdemokratiska budgetförslag 2011 illustrerar att de partipolitiska skillnaderna i svensk politik ofta överdrivs av partiernas retorik. Som Katrine Kielos skrev i Aftonbladet för några dagar sedan har Juholt sedan han blev partiledare för sju månader sedan ”gått på om ett gemensamt samhällsbygge som nedmonteras, solidaritet som gröps ur, kulturpolitik som körs över av nyliberalismen med stort N och individer som står kvar blottade och ensamma utan paraply” när han beskriver den borgerliga regeringens politik.

Därmed har Juholt byggt upp förväntningar som partiets budgetförslag inte når upp till. När retoriken möter verklighetens begränsningar och socialdemokraterna måste prioritera så blir skillnaderna mellan deras budgetalternativ och den borgerliga alliansregeringens budgetproposition inte så stora. Partiaktivisterna ”som i hög grad drivs av den kollektiva besvärjelsen att deras parti driver en politik som drastiskt skiljer sig från den onda motståndarsidans” vet inte vad de skall tro.

Annons
Annons
Annons