Annons

Svårt för manliga par att bli pappor

Det har blivit enklare för samkönade kvinnopar att skaffa barn – men för samkönade manliga par är det fortfarande mycket svårt att bli föräldrar på laglig väg.

Nu har regeringen öppnat för att se över hur fler manliga par kan bli föräldrar.

Under strecket
Anja Haglund / TT
Publicerad

Det har blivit enklare för samkönade kvinnopar att skaffa barn – men för samkönade manliga par är det fortfarande mycket svårt att bli föräldrar på laglig väg. Nu har regeringen öppnat för att se över hur fler manliga par kan bli föräldrar.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det finns en stark barnlängtan hos samkönade manliga par, men som lagen ser ut i dag är det inte lätt för dem att bli föräldrar. Arkivbild.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

En rad reformer har underlättat för samkönade kvinnopar att bli mammor, och det har fått effekt. I dag är det nästan lika vanligt att gifta kvinnopar skaffar barn som att gifta heteropar gör det. För manliga samkönade par saknas motsvarande siffror, men att de stöter på större svårigheter råder det ingen tvekan om.

– Det är betydligt färre möjligheter. Och det handlar helt enkelt om att det är färre möjligheter för alla som inte själva kan bära barn eller är i relation med någon som kan bära barn, säger Anna Nordqvist, sakkunnig i familjefrågor på RFSL.

Annons
Annons
Annons