Annons

BurntSvårt följa kocksvinet på väg mot stjärnorna

”Bränd”.
”Bränd”. Foto: Alex Bailey
Under strecket
Publicerad

Minns ni ”Heat”? Ja, alltså inte filmen, utan boken där journalisten Bill Buford långtidspryade hos hårdingkocken Mario Batali? Nånstans där blev myten om det gormande och genialiska köks-Hitlern allmängods, en utveckling som några år tidigare påbörjats av Anthony Bourdain och idag förvaltats till utmattningsgränsen av Gordon Ramsay.

”Bränd” har haft just Batali som rådgivare, och den handlar följaktligen om just ett sånt kocksvin: den hyperbegåvade Adam Jones (Cooper) som supit, knarkat och knullat sig till Europas sämsta rykte. Efter ett självpåtaget straff som ostronknäckare, där han noterar varje alivat blötdjur i en anteckningsbok, bestämmer sig ta revansch. Den ska ske i London där en gammal kollega driver en kass hotellkrog. Målet är tre Michelinstjärnor och medlen för att nå dit är huvudsakligen porslinskastande, hot och könsord. Det kanske är jag som tittat för mycket på ”Kitchen Nightmares”, men det är mindre underhållande än det låter.

Annons
Annons
Annons